بی ثباتی عاطفی چیست؟

بی ثباتی عاطفی چیست؟ دکتر مهدی آنت

بی ثباتی عاطفی اختلالی است که نشانه های آن خنده یا گریه ناگهانی، بدون کنترل و بی موقع می باشد. این اختلال در کسانی اتفاق می افتد که به اختلال اعصاب یا جراحات مخصوص دچار هستند. این مشکلات امکان دارد کنترل احساسات را در مغز به خطر بیندازد. اختلال بی ثباتی عاطفی احساسات به‌ شکل عادی در شخص به وجود می آید، ولی بعضی وقت ها موقع بیان آن احساسات زیاده روی می‌کند یا آن ها را به ‌گونه‌ ای نا متناسب نشان می‌دهد.

بی ثباتی عاطفی زندگی مبتلایان را آشفته می‌ کند و آن ها را شرمنده می کند. این اختلال معمولا تشخیص داده نمی‌ شود یا با اختلالات خلقی (افسردگی، اختلال دو قطبی و…) اشتباه گرفته می‌ شود. با این وجود، بی ثباتی عاطفی چنانچه به‌ درستی معلوم نشود، با دارو کنترل‌ نمی شود. اختلال بی ثباتی عاطفی با نام های دیگری همچون: بی اختیاری عاطفی، ناخویشتن داری عاطفی، اختلال بیان عواطف غیر ارادی و گریه ها و خنده های پاتولوژیک شناخته می شود.

اختلال بی ثباتی عاطفی در دسته اختلالات عصبی-رشدی قرار می گیرد یعنی جزو اختلالاتی است که مربوط به سیستم عصبی و مغز انسان می شود. شروع حملات در افراد مبتلا به بی ثباتی عواطف کاملا ناگهانی است. این حملات از چند ثانیه تا چند دقیقه طول می کشد و ممکن است چندین بار در روز تکرار شود. دارو درمانی موثرترین روش درمان این اختلال است.

علل بی ثباتی عاطفی

این اختلال اغلب در افرادی دیده می شود که به مشکلات عصب ‌شناختی یا جراحات خاصی مثل موارد زیر دچارند:

سکته،  اسکلروز جانبی آمیوتروفیک، ام اس، جراحات وارد‌ شده به سر، آلزایمر، پارکینسون. با وجود کامل‌ نبودن بررسی ها درمورد بی ثباتی عاطفی دلیل این بیماری به آسیب‌ هایی‌ ربط داده می‌ شود که در مسیر های عصبی اتفاق افتاده است، مسیر هایی که در تنظیم پیدایش عواطف و احساسات نقش دارند.

.بیشتر بخوانید: هلدینگ تجارت قرن 21

ویژگی های افراد مبتلا به بی ثباتی عاطفی

دکتر مهدی آنت در ادامه به توضیح درباره ویژگی‌های رفتاری معمول در کسانی پرداخته که دچار عدم ثبات عاطفی هستند. این ویژگی های رفتاری اغلب ریشه در احساس خجالت دارند.

میل به محبوبیت

بسیاری از مردم به دنبال محبوبیت هستند. اما این مساله بستگی به آن دارد که تا چه حد به دنبال محبوبیت هستیم. اگر شما دوست یا دوستانی صمیمی دارید، قاعدتا نباید احساس بدی نسبت به کسی که محبوبیت بیشتری از شما دارد داشته باشید. برعکس، باید احساس خوبی داشته باشید.

بی ثباتی عاطفی باور کنید می توانید مهدی انت

احساس تردید نسبت به ظاهر

شاید عجیب باشد اما حتی جذاب ترین افراد هم اغلب نسبت به ظاهرشان تردید دارند. این مساله کاملا طبیعی است. شما نمی توانید همیشه مطمئن باشید که در همه مواقع بی نقص به نظر می رسید. همه ما بعضی روز ها و احوالات بدی را تجربه می کنیم و عوامل بسیار دیگری هم می تواند بر ظاهر ما تاثیر بگذارد.

سعی کنید ویژگی های مثبت ظاهرتان را پیدا و آن ها را برجسته کنید. این کار به شما کمک خواهد کرد احساس اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید.

توجه به نظرات دیگران

اگر همیشه از فکر آنکه دیگران درباره کارها و صحبت هایتان چه فکری خواهند کرد در عذاب هستید، نگران نباشید. نکته ای که وجود دارد آن است که بسیاری از مردم هم به همین مسأله فکر می کنند. همه افراد از واکنش منفی به صحبت ها و کار هایشان می ترسند. به همین دلیل، به طور کلی مردم آن قدر نگران ظاهر و رفتار شما نیستند.

واکنش در برابر رد شدن

هیچ کسی رد شدن نظراتش را دوست ندارد. اما در اغلب مواقع احساس می کنیم کسی به عمد نظرمان را رد می کند، حتی زمانی که آن شخص یا اشخاص قصد رنجاندن ما را ندارند. واکنش منفی به نظرات یا پیشنهادات ما می تواند حقیقتا به عزت نفس ما صدمه بزند، به ویژه اگر تا آن زمان سعی داشتید در خود اعتماد به نفس ایجاد کنید.

اما به این واقعیت فکر کنید که دیگران هم نگران همین مساله هستند و گاهی هم شما آن کسی هستید که نظرات شخص دیگری را رد می کند. تلاش کنید متوجه شوید دیگران در چنین موقعیتی چه احساسی دارند، در این صورت پی خواهید برد که شما تنها کسی نیستید که چنین احساسی دارد.

توقعات بالا

اتفاق بسیار خوبی است که شخصی انتظارات بالایی از خود داشته باشد و به اهدافش دست پیدا کند. این مساله شخص را وادار می کند به تلاش ادامه دهد و اهداف جدیدی کسب کند.

اما این کار در یک چشم بر هم زدن میسر نمی شود. موفقیت نتیجه ی فرآیندی طولانی و طاقت فرسا است، بنابراین امیدوار نباشید سریع به نتیجه دست یابید. در غیر این صورت، شکست خواهید خورد و نا امید خواهید شد.

از خودتان و دیگران انتظار انجام غیر ممکن ها را نداشته باشید و هرگز کاری که شروع کرده اید را رها نکنید.

حسادت

بسیاری از مردم بر اساس آنچه که در فضای اینترنت می بینند، تصور می کنند دیگران زندگی بسیار شاد تری دارند. اما حقیقت آن است که عکس هایی که در فضای اینترنت می بینیم برای شناخت دقیق زندگی یک شخص کافی نیستند. احساس نارضایتی نسبت به زندگی و خود پدیده شایعی است و مساله ای است که حتی شادترین افراد هم گاهی با آن درگیر هستند. تصاویر شادی که در شبکه های اجتماعی وجود دارند به طور خاص انتخاب می شوند تا بهترین جنبه های زندگی یک شخص را نشان دهند.

کم ارزش کردن

بعضی افراد مطمئن هستند که کسی آن ها را درک نمی کند. آن ها تصور می کنند هیچ کسی نمی تواند همان احساس را داشته باشد.

همه ما فکر می کنیم مشکلات ما مهم تر از مشکلات دیگران هستند. اما این معنای آن نیست که باید کسانی که واقعا مایل به حمایت از ما هستند را نادیده بگیریم.

نیاز به نظر دیگران

اگر تصمیم‌گیری زمان زیادی از شما می گیرد، به معنای آن است که بسیار نامطمئن هستید. احتمالا در چنین مواقعی اغلب نظر کسانی که برایتان مهم هستند را می پرسید.

اگر کسی نظرتان را پرسید، سعی نکنید عقیده خود را به او تحمیل کنید، بلکه به او کمک کنید تا متوجه شود واقعا به دنبال چه چیزی است.

کمبود اعتماد به نفس می تواند حتی در کوچک ترین مسائل وجود داشته باشد و زندگی چیزی جز مجموعه ای از چیزهای کوچک نیست. بنابراین شاید برای رسیدن به آرامش لازم باشد تلاش کنید و چیزی را در خودتان تغییر دهید.

مطالعه مقاله توانایی نه گفتن و نه شنیدن چه مهارتی است؟ در وبسایت Dr.MahdiAnet را  برای کسب اطلاعات بیشتر به شما توصیه می کنیم.

بی ثباتی عاطفی نخستین گام برای کسب موفقیت mahdi anet

مشکلاتی که بی ثباتی عاطفی برای فرد ایجاد می کند

بی ثباتی عاطفی می تواند مشکلات زیادی را برای شما ایجاد کند از جمله مشکلات روانی، اجتماعی، خانوادگی، جسمانی و … اما نکته مهم این است که به جای تمرکز بر روی مشکلات تمرکز اصلی را روی شروع پروسه درمان بی ثباتی عاطفی بگذارید تا مشکلات کمتری برای شما پیش بیایند. برخی از مشکلاتی که به دنبال بی ثباتی عاطفی به وجود می آیند:

مشکلات اجتماعی

متاسفانه اختلال بی ثباتی عاطفی یک اختلال ناشناخته است یعنی اکثر افراد از آن آگاهی ندارند. به همین دلیل مشکل اصلی مبتلایان به بی ثباتی عاطفی، برخورد های نامناسب اجتماعی به هنگام بروز حملات گریه یا خنده است. یکی از پیامد های اختلال بی ثباتی عاطفی، ترس اجتماعی یا آگورا فوبیا است که انزوا را به همراه دارد.

بهتر است اختلال بی ثباتی عاطفی را به اطرافیانتان معرفی کنید و درباره آن توضیح بدهید. اطرافیان شما می توانند دوستان، همکاران، همکلاسی ها و اعضای خانواده باشند. مطمئن باشید اگر به نحوی درست و با اعتماد به نفس مشکل خود را با آن ها در میان بگذارید، از قضاوت های نا به جا و برچسب های اجتماعی در امان می مانید. علاوه بر این دیگران شما را درک کرده و می توانند به شما کمک کنند.

عدم تشخیص درست مشکل

متاسفانه بی ثباتی عاطفی علائمی دارد که در اکثر بیماری های روحی روانی دیده می شود به همین دلیل ممکن است شما یا حتی متخصصتان در تشخیص بی  ثباتی عاطفی دچار اشتباه شوید. اختلال بی ثباتی عاطفی ممکن است به اشتباه صرع، اختلال دو قطبی، اسکیزوفرنی، افسردگی یا اضطرابی فراگیر تشخیص داده شود و همین تشخیص اشتباه، راه درمان را مسدود کند.

سعی کنید خود تشخیصی نداشته باشید و به نزد متخصصی بروید که تجربه و علم کافی را تشخیص داده باشد حتی اگر لازم است باید متخصص خود را عوض کنید یا از چندین متخصص مشورت بگیرید.

در بیان و توضیح علائم خود دقیق باشید، بهتر است نشانه های اختلال خود را بنویسید و لیست کنید تا چیزی از قلم نیفتد سپس آن ها را با متخصص خود در میان بگذارید.

ابتلا به بیماری های روحی روانی

عدم پذیرفتن بی ثباتی عاطفی و مشکلاتی که این بیماری برای شما ایجاد می کند ممکن است باعث شود به برخی درگیری های روحی روانی مبتلا شوید. شاید به سبب این اختلال دچار افسردگی، هراس اجتماعی، اضطراب اجتماعی، وسواس، ترس یا … شوید و همین امر زندگی و انجام وظایف روزانه را برای شما مشکل سازد.

با مراجعه به روان شناس و مطالعه کتاب های خودیاری، خودتان را از صمیم قلب دوست داشته باشید، به دنبال افرادی باشید که مثل شما این بیماری را تجربه کرده اند تا بتوانید از تجربیات و کمک های آنان استفاده کنید. نترسید و بپذیرید که این مشکل وجود دارد.

خوب است برای اطلاعات بیشتر درباره استعداد به مطالعه مقاله استعداد چیست؟ فرد با استعداد چه ویژگی‌هایی دارد؟ در سایت دکتر مهدی آنت مراجعه نمایید.

بی ثباتی عاطفی مقایسه نکردن خود با دیگران مهدی آنت

بی ثباتی عاطفی یک اختلال عصبی است که توسط روان پزشکان و دیگر متخصصان قابل تشخیص می باشد. مهم ترین نشانه بی ثباتی عاطفی گریه ها و خنده های شدید، نا به جا و غیر قابل کنترل است. معمولا گریه شایع تر است و حتی گاهی خنده هم به گریه تبدیل می شود. این بیماری ممکن است مشکلات زیادی را در زمینه های مختلف ایجاد کند پس بهتر است هرچه سریع تر تشخیص و درمان آن صورت گیرد تا از مشکلات ثانویه جلوگیری شود.

روش درمان بی ثباتی عاطفی

درمان‌های دارویی

معمولا هدف درمان در این اختلال کاهش شدت علائم و تعداد دفعات بروز هیجانات غیر طبیعی می‌باشد که متخصصین برای رفع سریع آن از داروهایی نظری داروهای ضد افسردگی که شامل: داروهای بازدارنده باز جذب سروتونین هستند، استفاده می‌کنند. این دارو تعداد دفعات بروز این اختلال را کاهش داده و شدت علائم آن را کنترل می‌کند.

البته داروهای ضد افسردگی که برای کنترل اختلال بی ثباتی عاطفی تجویز می‌شوند سطح پایین تری نسبت به افرادی که دچار افسردگی می‌باشند دارد. به همین دلیل مصرف بدون برنامه پزشک به این افراد به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود زیرا گاهی، مصرف زیاد باعث اوج گرفتن بیماری و شدت و تثبیت آن می‌شود.

آرامش درمانی

یکی دیگر از شیوه‌هایی که می‌تواند به کنترل اختلال بی ثباتی عاطفی کمک کند، آرامش درمانی می‌باشد که شامل تکنیک‌های مدیتیشن، تنفس آرام و آرام سازی ذهنی می‌باشد که فرد می‌تواند آن‌ها را توسط متخصص روانشناس فرا گرفته و در لحظاتی که احساس می‌کند در حال بروز علائم اختلال بی ثباتی عاطفی می‌باشد از آن استفاده کنند و این بیماری را در خود کنترل نمایند. این تکنیک‌ها معمولا بسیار ساده هستند و فرد در هر شرایطی که باشد می‌تواند از آن استفاده کند.

افسردگی و بی ثباتی عاطفی

علائم مشابه بی ثباتی عاطفی با افسردگی باعث می‌شود که بعضی از متخصصان ناکاربلد تشخیص اشتباه بدهند. مثلا فرد افسرده ممکن است در یک موقعیت عادی شروع به گریه کند اما دلیل این گریه ها غم زیادیست که در وجود او انباشته شده اما فردی که به بی ثباتی عاطفی مبتلاست در یک موقعیت عادی گریه می‌کند چون نمی‌تواند به خوبی احساسات خود را کنترل نماید.

از طرف دیگر چون افسردگی یکی از پیامدهای بی ثباتی عاطفی می‌باشد ممکن است فرد مبتلا و متخصص نتوانند این دو مقوله را به راحتی از هم تفکیک کنند و به اشتباه نام هر دو را افسردگی بگذارند.

رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT) بی ثباتی عاطفی

DBT  نوعی گفتگو درمانی است که به شما کمک می‌کند تا چالش‌های عاطفی پیرامون EUPD خود را شناسایی کنید. این موارد حتی ممکن است به شرایط و آسیب‌هایی که قبلا تجربه کرده‌اید مربوط شوند.

DBT  مهارت‌هایی را به شما آموزش می‌دهد تا بتوانید احساسات خود را شناسایی کنید و آن‌ها را به چالش بکشید و الگوهای افکار منفی را جایگزین الگوهای مثبت کنید. همچنین در این روش درمانی شما یاد می‌گیرید که داشتن احساسات مختلف، بخش طبیعی از انسان بودن است. مهم‌ترین چیز این است که بتوانید احساسات خود را به روش‌های صحیح کنترل کنید.

انتخاب فرد دارای اختلال ثبات عاطفی به عنوان همسر

در میان انواع اختلال‌های شخصیتی، بیشترین اضطراب و سردرگمی و تلاطم در رابطه عاطفی با شخصیت دارای اختلال  ثبات عاطفی ایجاد می‌شود. او در عین حال که بزرگ‌ترین ترسش رها شدن و طرد شدن از جانب دیگران است، معتقد است که همه روزی او را رها خواهند کرد حتی همسرش.

در ابتدای آشنایی ادعا می‌کند که کسی را یافته است که همواره به دنبالش بوده است و خیلی زود وابسته می‎‌شود و اصرار می‌کند تمام وقت با او باشد و از ابتدای رابطه متقاضی رابطه جنسی و صمیمیت زیادی است.

او با نیاز فراوان به توجه و مراقبت همیشگی به زودی طرف مقابل را فرسوده کرده و با ابراز احساسات بیش از حد خود او را معذب و ناراحت می‌کند. طولی نخواهد کشید که علاقه و اشتیاق اولیه فروکش می‌کند و به این نتیجه می‌رسد که این فرد نیز هم چون افراد قبلی قادر به رفع نیازهایش نیست و با کنترل کردن طرف مقابل به طرزی خصومت بار نسبت به ناکامی او در بر آورده کردن نیازهای خود واکنش نشان می‌دهد. تمام واکنش‌های افراطی او در رابطه برای اجتناب از تجربه تلخ شکست در یکی دیگر از روابط عاطفی خود است. در این طوفان‌های وحشتناک ابتدا با کلام و سخنانی خود و دیگری را آزار می‌دهد و پس از آن با تهدید یا اقدام به آسیب و خودکشی، فرد را برای رسیدن به خواسته‌اش کنترل می‌کند.

بی ثباتی عاطفی مقایسه نکردن خود با دیگران

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *