از ابدعات دکتر مهدی آنت و زهره فرمانروا، تولید محصولی به نام شربت کبوسل بوده است. این شربت از ژل رویال ارگانیک ساخته شده و تمامی خواص این ژل را در خود جای داده است.
اختلالات گوارشی از عمومیترین مشکلات مراقبتهای بهداشتی است. حدود 30-40 درصد بزرگسالان از سوء هاضمه مکرر شکایت دارند. عادات غذایی و انواع غذاهای خاص در ایجاد، درمان و پیشگیری از اختلالات گوارشی نقش مهمی دارند. نوع رژیم غذایی در بهبود سلامتی بیماران، بالا بردن کیفیت زندگی، کاهش درد و هزینههای مربوط به بیماری بسیار موثر است. شربت کبوسل یکی از مکملهای طبیعی و بدون عوارض برای برطرف نمودن مشکلات دستگاه گوارش است.
اختلالهای دستگاه گوارش
اختلالهای مری
تمام طول مری به عنوان یک بافت جهت بلع عمل میکند و اختلالهای مری از انسداد و التهاب یا اختلال در مکانیسم بلع به وجود میآید. در التهاب مری که معمولا در اثر برگشت اسید معده یا محتویات روده به مخاط قسمتهای پایین مری به وجود میآید، علامت اصلی آن سوزش سر دل است.
- پرهیز از خــوردن مـواد غذایی با PH اسیدی مثل مرکبات، گوجه فرنگی و نوشابههای گازدار و انواع ادویهها مانند فلفل سیاه
- پرهیز از خوردن غذاهایی که باعث برگشت اسید معده به مری میشوند، مثل مواد غذایی پرچربی، شکلات، نوشیدنیهای کافئین دار (قهوه و چای) و الکل مصرف تعداد وعدههای بیشتر با حجم کمتر
- پرهیز از خـوردن غذاهایی که باعث تحریک ترشی معده میشوند مانند قهوه، شراب، ماءالشعیر
- پرهیز از خوردن مواد غذایی حجیم و پرچرب، 2 تا 3 ساعت پیش از خواب.
- خودداری از مصرف دخانیات
- پرهیز از مصرف نعناع و عرقیات و دمنوشهای گیاهی تهیه شده از آن
اختلال های معده
سـوءهـاضـمـه: عـبـارتـی اســـت کـلـی کــه اغـلـب بــرای اختلالهای قسمت فوقانی دستگاه گــوارش به کار مــیرود. نشانههای سوءهاضمه عبارتند از دردهـای نامشخص شکمی، باد کردن شکم، تهوع، برگشت غذا از معده به دهان و آروغ زدن
- پرهیز از زیاده روی در مصرف مواد غذایی
- مصرف نکردن مقدار زیاد غذا دریک وعده غذایی و نیز مصرف مناسب چربی، قند، کافئین و انواع ادویهها
- خوردن و جویدن آهسته غذا
زخمهای دستگاه گــوارش
چند دلیل عمده برای زخمهای دستگاه گــوارش شناخته شده اسـت: زمینه ارثی، عفونت باکتریایی (هلیکوباکترپیلوری)، استفاده از برخی از داروهای ضدالتهابی و اختلالهایی که باعث افزایش ترشح اسید معده میشوند. هـدف از درمـان کاهش درد، بهبود زخم و به حداقل رساندن احتمال برگشت بیماری است.
- حــذف مــواد غـذایـی کـه مـیتـوانـد در بیمار ایجاد ناراحتی کند، مانند مرکبات، نوشابههای گازدار، ادویههای تند (فلفل سیاه یا قرمز)، سیر، قهوه و سایر نوشابههای کافئین دار، الکل.
- پرهیز از مصرف حجم زیاد مواد غذایی پیش از خوابیدن
- کشیدن سیگار میتواند بر درمان زخم معده تأثیر سوء بگذارد.
- در زخم معده، هیچ دلیلی برای حذف کامل یک ماده غذایی وجود ندارد، مگر آنکه باعث درد یا ناراحتی معده شود. بنابراین لازم است که رژیم هر بیمار بر اساس شرایط وی تنظیم شود.
سندروم روده تحریک پذیر
سندروم روده تحریک پذیر مانند اسهال، از اختلالهای رایجی است که ناشی از اختلال حرکات دستگاه گوارش است. شخص مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر ممکن است دچار سوءهاضمه، حالت تهوع، درد شکم، نفخ، اسهال، یبوست یا اسهال و یبوست متناوب شود. درمان غذایی بستگی به نشانهها دارد.
به طورمعمول به افراد مبتلا به این حالت رژیم غذایی با فیبر زیاد و چربی کم توصیه میشود. با این حال رژیم غذایی دارای فیبر زیاد ممکن است باعث تولید گاز و درد شکم شود، بنابراین لازم است میزان فیبر بتدریج اضافه شود. سایر غذاهایی که ممکن است منجر به عدم تحمل شوند نیز باید برای هر فرد شناسایی و حذف شوند.
بیماری سلیاک
نوعی اختلال ارثی در سیستم ایمنی است که در اثر عدم تحمل گلیادین (بخشی از گلوتن که نوعی پروتئین در غلات است) به وجود میآید و باعث از بین رفتن پرزهای مخاط روده باریک شده و درنتیجه، منجر به جذب نشدن بسیاری از مواد مغذی میشود. نشانههای این بیماری:
اختلال در رشـد کـودکـان، استفراغ، اسهال، مدفوع کمرنگ، بدبو و همراه با کف و در بزرگسالان کاهش وزن، ضعف، خستگی، کمخونی و درد استخوان است.
- حذف مواد غذایی حاوی گلیادین از رژیم غذایی، مانند گندم، چاودار، جو دوسر.
- جایگزین کردن ویتامین ها واملاحی که از راه اسهال دفع شده اند (کلسیم، منیزیم، ویتامین های A، E، D،K )
- درمان کمبود آهن و فولات که در این بیماران معمول است.
اسهال
عوامل زیــادی باعث شــروع اسهال میشوند ازجمله میتوان به بسیاری از انــواع ویـروسهـا، میکروبها، انگلها، فشارهای هیجانی، حساسیتهای غذایی، مسمومیتهای غـذایـی، مصرف آنتی بیوتیک و رشد باکتری در روده، انواع بیماریهای سوء جذب، سوءتغذیه و مصرف داروهای محرک دستگاه گوارش اشاره کرد.
- استفاده از محلول ORS و در صــورت نیاز مکمل ویتامین و املاح
- درصـــورت شدید بــودن اسهال باید تا 12سـاعـت از خوردن غذا پرهیز کرد و همزمان، از تزریق وریدی برای جایگزین کردن مایعات و الکترولیت ها استفاده کرد.
- با قطع اسهال باید مواد غذایی به تدریج وارد رژیم غذایی شود. در بزرگسالان میتوان با آبگوشت ساده و بدون چربی، چای و نان خشک مثل نان سوخاری ساده شروع کرد. سپس مواد غذایی نشاسته ای مانند برنج و سیب زمینی و پس ازآن، مواد غذایی پروتئینی افزوده میشود و معمولا به محدودیت چربی نیاز نیست.
- در نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند، تغذیه با شیر مادر ادامه پیدا کند. میتوان به شکل یک درمیان از شیر مادر و از محلول ORS جهت آبرسانی به بدن استفاده کرد.
- در نوزادانی که با شیرخشک تغذیه میشوند، برخی معتقدند که به مدت 24 ساعت باید آن را به مقدار 50 درصــد رقیق کرد و از فرمول ORS و آب برای تأمین آب بدن استفاده کرد.
- مصرف مواد غذایی حاوی پکتین مانند سیب و موز وهمچنین مصرف ماست در بهبود اسهال مؤثر است.
- مصرف رژیم مایع صاف با درصد بالای قند به هیچ وجه برای درمان اسهال مؤثر نیست.
تـوصـیـه مــیشــود از مـصـرف مـــواد غــذایــی حــاوی سوربیتول مانند آب سیب و هلو خودداری شود، زیرا خود میتوانند باعث اسهال شوند.
مصرف نوشابههای گازدار توصیه نمیشود، زیرا دارای اسمولاریته بالایی هستند و میزان الکترولیت در آنها بسیار کم است، همچنین مصرف نوشابههای کافئین دار توصیه نمیشود، زیرا اسهال را تشدید میکنند.
در صورت عدم تحمل لاکتوز با نظر کارشناس تغذیه یا پزشک، شیر و لبنیات در رژیم غذایی، میتواند محدود یا به کلی حذف شوند.
یبوست
حالتی است که مدفوع، سفت و تخلیه آن کم و با اشکال انجام میشود. کمبود فیبر و مایعات در رژیم غذایی، کمبود فعالیت جسمانی و استفاده بیرویه از داروهای ملین، ازجمله دلایل یبوست در افراد سالم هستند.
- افزایش فیبر غذایی با افزایش مصرف غلات کامل مانند نانهای سبوسدار، افزایش مصرف حبوبات، سبزیها و میوهها به خصوص آنهایی که میتوان با پوست و دانه مصرف کرد.
- سبوس گندم را میتوان با یک قاشق مرباخوری در روز شروع کرد و بتدریج به 4 تا 6 قاشق غذاخوری در روز رساند.
- مصرف مایعات به مقدار 2 لیتر یا حدود 8 لیوان در روز افزایش یابد.
- فشار عصبی میتواند یبوست را ایجاد و تشدید کند.
- آرامش و استراحت کافی برای شخص مبتلا به یبوست ضروری است.
بدون دیدگاه