توانایی گوش دادن موثر نوعی مهارت محسوب میشود که بسیاری از افراد احساس میکنند از آن بهره میبرند، در صورتی که اینگونه نیست چرا که گوش دادن با شنیدن متفاوت است و این مهارت نیاز به تمرین مداوم و تقویت دارد.
از نگاه دکتر مهدی انت، افراد باید بتوانند مهارت گوش دادن موثر را در شرایط و محیط های گوناگون به کار بگیرند و با حذف موانع گوش دادن به افزایش این مهارت در خود کمک کنند. جالب است بدانید بسیاری از دعواها و جدایی ها به دلیل عدم فهم و درک درست افراد از حرف های یکدیگر اتفاق میافتد.
مهارت گوش دادن موثر نقش مهمی در ایجاد ارتباط موفق و بهبود روابط اجتماعی دارد و به صمیمیت و همدلی میان افراد منجر میشود.
گوش دادن فعال و موثر چیست؟
گوش دادن موثر و فعال یعنی با تمرکز کامل و با تمام حواس خود در حال شنیدن حرف های مخاطب باشیم، نه اینکه صرفا با گوش های خود آن ها را بشنویم.
گوش دادن فعال یک مهارت اکتسابی است و میتوانید با تمرین کردن به آن دست پیدا کنید. دقت داشته باشید که چه بخواهید و چه نخواهید زمانی که با تمرکز نسبت به حرف های مخاطب خود توجه نشان دهید، متوجه خواهد شد و ممکن است این مطلب را به حساب عدم علاقه شما نسبت به حرف های خود بگذارد و به همین دلیل است که تاکید میکنیم در گوش دادن موثر باید تمام ذهن شما را درگیر حرف های مخاطب تان باشد و سعی کنید پیام های کلامی و غیر کلامی او را همزمان و به درستی دریافت کنید.
تقویت مهارت گوش دادن موثر
اگر می خواهید بهتر و بهینه تر یاد بگیرید، در وهله اول باید بهتر گوش کنید. دقت و یادگیری خود را بر روی موضوعات مورد بحث متمرکز نگه دارید. شما تنها یک شنونده ساده نیستید که فقط بشنوید و هیچ توجه و دقتی به موضوع نداشته باشید.
البته هر چیزی ارزش گوش کردن ندارد ولی مباحث مهمی مانند جلسات و روابط کاری بسیار مهم هستند. فراموش نکنید که موضوعات و مفاهیم گوناگون، تا زمانی که با دقت و تمرکز همراه نباشند، در ذهن ما جرقه نمی زند یا نمی درخشند.
بیشتر افراد در مکالمات شان حرف های زیادی را می شنوند ولی در حقیقت تعداد کمی از صحبت ها را گوش می دهند. برای درک بهتر دو فرایند گوش دادن و شنیدن، بهتر است بدانید که فرآیند گوش دادن در مغز و فرایند شنیدن در گوش انسان اتفاق میافتد.
بنابراین تفاوت زیادی بین شنیدن و گوش کردن وجود دارد، به این معنا که اولی به معنای یک اتفاق فیزیولوژیک است و امواج صوتی خواه ناخواه وارد اعضای شنیدار یا گوش افراد میشود اما برای گوش دادن موثر باید تمرکز نموده و با تمرین و تکرار زیاد و به مرور، این مهارت را در خود تقویت نمود.
در این صورت و با داشتن مهارت و هنر گوش دادن فعال، شما می توانید حضوری پررنگ و موثر در موقعیتهای مختلف داشته باشید، به دقت به حرفهای طرف مقابل گوش سپارید، فعالانه پاسخگوی آنچه که مورد نیاز آنها است باشید در نتیجه گوش دادن فعال می تواند به عنوان رمزی از موفقیت کسب و کار شما و جلب نظر مخاطب باشد.
پیشنهاد میکنیم برای اطلاعات بیشتر از مقاله موفقیت و راه های رسیدن به موفقیت در فروش در وبسایت dr.mahdi anet نیز بازدید نمایید.
آن دسته از مخاطبانی به مشتری وفادار شما تبدیل می شوند که دریابند به خوبی می توانند با شما ارتباط برقرار نمایند. بنابراین یک گام مهم برای ارتباط موثر، تقویت مهارت گوش دادن موثر است.
مزایای گوش دادن موثر چیست؟
از مهمترین فواید گوش دادن فعال، تمرکز بالا و افزایش یادگیری خواهد بود، به این معنا که در حین دقت و تمرکز روی موضوعات موجود، توانایی درک و تحلیل آن را داشته و میتوانید به خوبی با مبحث و افراد حاضر نیز همراه شوید و به این ترتیب، ارتباط برقرار کردن با مسائل مختلف برای شما آسان می شود.
در نظر داشته باشید که، تقویت توانایی گوش دادن موثر، باعث می شود شما تبدیل به یک شنونده خوب شوید. به عبارت دیگر، شما در یک ارتباط، علاوه بر پیام های کلامی به پیام های غیر کلامی، زبان بدن و حتی صحبت های نصفه کاره طرف مقابل نیز توجه می کنید، و تمام این ها یعنی، شما یک شنونده فعال هستید که در مهارت گوش دادن موثر عالی عمل میکنید و این مهارت می تواند عامل مثبتی در موفقیت شما باشد.
گوش دادن موثر را می توان زیربنای تمام روابط انسانی سازنده دانست و برای تقویت مهارت گوش دادن فعال سعی کنید که صحبت های رهبران، مدیران و کارآفرینان موفق دنیا را بشنوید و با آن ها همراه باشید، زیرا آن ها یکی از بزرگترین رموز موفقیت خود را گوش دادن فعال یا موثر، می دانند.
برای تقویت مهارت گوش دادن موثر سعی کنید در حین گفتگو، سوال بپرسید. زیرا، هنگامی که در گفتگو از فرد مقابل خود سوال می پرسید، این اطمینان را به آن ها می دهید که من سراپا گوش هستم و با تمام وجود به صحبت های شما توجه می کنم.
از سوی دیگر، با پرسیدن سوالات هوشمندانه و مرتبط با مبحث، می توانید اطلاعات بیشتر و دقیق تری را به دست آورید و موضوع مهم دیگر اینکه، حرف طرف مقابل را قطع نکنید و اجازه دهید صحبت های او به پایان برسند، سپس شروع به صحبت کنید.
همین کار ساده یکی از مهمترین اقدامات جهت تقویت مهارت گوش دادن فعال است. به عنوان مثال در زمانی که می خواهید پیشنهادی را به مخاطب ارائه دهید، ابتدا از او اجازه بگیرید و سپس بپرسید آیا تمایل دارد که نظر شما را نیز بشنود.
با رعایت نکات فوق و تمرین و تکرار در موقعیت های مختلف، ناخودآگاه تمرکز و توجه شما بر صحبت های مخاطبانتان افزایش می یابد و همچنین مهارت گوش دادن موثر در شما تقویت می شود.
آداب گوش دادن به چه صورت است؟
گوش دادن یکی از مهارت های مهم ارتباط موثر است و به عقیده ریچارد برانسون، یکی از عوامل مهم موفقیت شرکت هواپیمایی ویرجین آتلانتیک همین گوش دادن فعال بوده است.
دکتر مهدی آنت معتقد است که گوش دادن یک از اساسی ترین عوامل مؤثر در موفقیت و ایجاد روابط موثر است، و به نفع همگی ماست که وقتی بگذاریم و آن را تقویت کنیم.
در ادامه به چند راهکار عملی برای تقویت گوش دادن موثر اشاره میکنیم!
1. گوش دهید و عجول نباشید
وقتی شخصی صحبت میکند، شما صبوری کنید و به سخنان آن شخص گوش فرا دهید، جمله او را اصلاح نکنید. بگذارید حرفش را تمام کند و سپس اظهار نظر کنید و هیچ گاه وسط سخنان کسی نپرید و ساکت بنشینید و پس از اتمام اگر لازم بود شروع به صحبت کنید. حتی اگر میدانید چه می خواهد بگوید باز هم اجازه دهید سخنش را بگوید. این کار باعث ایجاد روابط عالی و مستحکم خواهد شد.
2. خوب گوش دهید و حواس گوینده را پرت نکنید
هنگامی که شخصی با شما در حال صحبت کردن است، تمام حواس خود را به او بدهید یعنی نه تنها خوب گوش دهید، بلکه تمام اعضای بدن شما هم طوری قرار بگیرند و ساکن باشند که انگار آن ها هم در حال گوش دادن هستند.
با انگشتان خود بازی نکنید و توجه خود را به چشمان او بدهید و اطراف را دائما نگاه نکنید. زیرا این کارها باعث میشوند که گوینده فکر کند از حرف های او خسته شده اید و دیگر برایتان مهم نیست و میخواهید زود به اتمام برسد.
3. هنگام گوش دادن او را تایید کنید
زمانی که گوینده در حال صحبت است، شما با بالا و پایین آوردن سر خود به او این پیام را میدهید که موافق سخنانت هستم و مشتاقم ادامه آن را بشنوم. همچنین سعی کنید در بین سخنانش از کلمات کوتاهی مثل: «موافقم، دقیقا، اوهوم، درسته و…» استفاده کنید. این کار باعث به شور آمدن گوینده و احساس این که سخنانش پر اهمیت است میشود.
4. هنگام گوش دادن توجه به زبان بدن خود داشته باشید
وقتی شما در مقابل گوینده قرار میگیرید، بدن شما نیز به او پیام هایی را انتقال میدهد. پس این مهم است که بدانیم به چه شکلی مقابل او شنونده صحبت هایش باشیم.
سعی کنید دست به سینه و اخم کرده روبروی او قرار نگیرید. اگر میخواهید بهترین تاثیر را بگذارید و شنونده خوبی باشید، سعی کنید کمی مایل به جلو خم شوید و به چهره او نگاه کنید این شکل از بدن بیانگر مشتاق بودن شما برای ادامه بحث است.
خوب است که برای اطلاعات بیشتر در این زمینه از مقاله زبان بدن چیست کاربرد آن در زندگی و کار در سایت مهدی آنت بازدید کنید.
5. هنگام گوش دادن موثر سکوت ها را نشکنید
به این معنا که وقتی گوینده سکوت میکند، هرچند ممکن است این سکوت طولانی باشد، اما به این معنا نیست که حرف او تمام شده است پس صبوری کنید و سریع جملات او را با اطلاعات خودتان تکمیل نکنید. بعضی اوقات او با این سکوت در حال ترکیب و جمله بندی مناسب برای بیان آن است.
6. به لحن گوینده دقت کنید
توجه داشتن به لحن بیان گوینده یکی از مهم ترین نکاتی است که میتواند کیفیت مطالب شنیده شده و درک صحیح از آن ها را تا حد قابل توجهی افزایش دهد. باید در نظر داشته باشید که زبان بدن میتواند هزاران بار گویاتر از کلمات باشد به عنوان مثال وقتی از کسی میپرسید “خوبی؟” و پاسخ میدهد که “خوب هستم”، در حالی که این مطلب را با لحنی بسیار آرام و کمی غمگین بیان میکند، شما باید درک کنید که در پس این لحن مفهوم دیگری وجود دارد و نشان دهنده حال خوب گوینده نیست.
به همین دلیل است که باید به لحن بیان افراد توجه بسیار زیادی داشته باشید. این یکی از راه های مهم در تقویت مهارت گوش دادن موثر به شمار میرود.
توانایی گوش دادن موثر و اثر آن در کار
دکتر آنت توصیه میکند ارتباط موثر و صحیح با دیگران نیازمند این است که علاوه بر گوینده خوبی بودن، شنونده خوبی نیز باشید. یکی از مؤلفههای اصلی ارتباطات، شنونده خوب بودن و گوش دادن فعال است و در صورت عدم وجود آن ارتباط مختل خواهد شد.
گوش دادن موثر به خودی خود اتفاق نمی افتد، به عبارت دیگر برای کسب اطلاعات خوب و سودمند، تنها شنیدن سخنان دیگری کافی نیست.
کیفیت گوش کردن، واکنش های شما به هنگام گوش کردن، سؤالاتی که مطرح می کنید و حالات و حرکات شما همگی در دقیق شنیدن مؤثر است. نکته بسیار مهم این است که گوش دادن فعال را هرگز نباید نیمه دیگر صحبت کردن تلقی کرد. باید به غیر از گوش، از قلب و چشمان خود نیز کمک گرفت و به اصطلاح به سخنان گوینده گوش دل سپرد.
گوش دادن موثر، مستلزم آن است که شما بتوانید به طور موقت احساسات شخصی، انتظارات و پیش داوری ها را از دخالت در قدرت شنوایی خود دور نگه دارید و به همه چیز از دریچه چشم گوینده ببینید.
مهارت گوش کردن موثر، مهارتی مهم در برقراری ارتباط است و می توان با آموزش و تمرین آن را افزایش داد. ما به شما توصیه میکنیم از مقاله خود شناسی چیست؟ چه کمکی در بهبود کسب و کار می کند در صفحه دکتر mehdi anet نیز بازدید نمایید.
بدون دیدگاه