بازارسازی و بازارشناسی روشی نوین برای بهتر شدن وضع کسب و کار و رسیدن به اهداف شرکت مانند افزایش مشتری است. دکتر مهدی انت در توضیح این مفهوم میگوید: برای بهبود روند کسب و کار، باید بازار را بررسی کنیم و در مورد محصولی که می خواهیم به بازار عرضه کنیم تحقیق کنیم. همچنین در مورد مشتریانی که قرار است از محصول استفاده کنند، تحقیقات گستردهای انجام دهید و در نتیجه آن بهترین پیشنهادات برای رشد کسب و کار ارائه میشود.
بازارشناسی به چه معناست؟
بازار شناسی دانشی نوین در حوزه شناسایی و بررسی مشخصهها و خصیصههای جمعیتی، جفرافیائی، فرهنگی، اقلیمی، سیاسی، بهداشتی، ارتباطی، نظامی و اقتصادی کشورهای گوناگون میباشد که به بازرگانان و تاجران قابلیت مطالعه و ارزیابی جنبههای متفاوت و گوناگون یک ناحیه را جهت به وجود آوردن ارتباطات اقتصادی میدهد.
به عبارت دیگر بازارشناسی اجرای تحقیقات بازار جهت شناسایی و اطلاع از قاعده، روش و سیستم بازار و قوانین، اصول و روش صادرات پیش از اجرا و اعمال هر نوع مجموعه فعالیتهای صادراتی است.
بازار شناسی یکی از ابعاد مهم و اصلی بازاریابی و مبنای دیگر مراحل بازاریابی و شرط موفقیت مدیریت بازاریابی میباشد که با آن که در همه جهان این مبانی و قواعد با یکدیگر همسان هستند ولی در سبک و محیط و وضعیت زندگی اشخاص تمایزهایی یافت میشود که سبب تغییر و تحول در انواع روشهای بازارشناسی و بازاریابی در کشورها و جوامع گوناگون خواهد شد.
در حقیقت یکی از بدون ریسک ترین و عالی ترین راهکارها و استراتژیها جهت ارزیابی صحیح گروههای اصلی مشتریان، دست یافتن به حداکثر میزان فروش و همه چشم اندازها و مقاصد، بررسی و تحلیل و مطالعه در بازار تقاضا یا همان بازارشناسی میباشد.
در بازارشناسی چه چیزی باید مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد؟
اگر میخواهید برنامه تجاری شما موفقیتآمیز باشد، باید از روشهای بازارشناسی برای تجزیه و تحلیل آن استفاده کنید. تجزیه و تحلیل بازار اساس توسعه استراتژی بازاریابی و اقدامات مشخص بازاریابی است.
با تجزیه و تحلیل بازار میتوانید ارقام، دادهها و حقایق لازم برای ایدههای خود را تهیه کنید و یک برنامه تجاری کامل و مؤثر ارائه دهید. در مراحل اولیه تحلیل بازار، میتوانید پتانسیل بازار را تشخیص دهید و از تصمیمگیریهای اشتباه خودداری کنید، میتوانید خلأها را شناسایی کنید و به موقع آنها را جبران کنید.
تجزیه و تحلیل بازار به شما نشان میدهد که کدام محصولات در بازار فعلی موجود هستند، با تجزیه و تحلیل بازار میتوانید سد ورود به بازار را شناسایی کنید و میزان استقبال از محصول جدید را پیشبینی کنید.
پیشنهاد ما به شما مطالعه مقاله توانایی در فروش! 8 راهکار برای افزایش توانایی فروشنده در وبسایت دکتر انت می باشد.
بازارشناسی، بازارسازی، بازارداری و بازارگردانی چیست؟
بازاریابی شامل شناخت نظام بازار و نیازها و خواستهها و رفع آنها از طریق مبادلات مطلوب در شکل بازاریابی سنتی و بازاریابی فضای آنلاین یا تجارت الکترونیک است.
بازار شناسی چیست ؟
انجام تحقیقات بازاریابی برای شناخت نظام بازار و نظام صادرات قبل از هرگونه انجام عملیات صادراتی.
چهار مدل به عنوان مدلهای C4برای بازارشناسی وجود دارد :
الف: شناخت خودمان( شرکت ) Company
ب : شناخت مشتری یا مخاطب Costumer
ج : شناخت رقبا Competitor
د : شناخت محیط و عوامل محیطی Change Factor
بازارسازی چیست؟
استفاده از کلیه عوامل تکنیکها و استراتژیها جهت ایجاد و افزایش سهم بازار
چهار سرفصل برای بازارسازی به عنوان 4P وجود دارد :
الف: محصول خوب Product
ب: قیمت مناسب price
ج: توزیع به موقع Place
د: پیشبرد فروشPromotion
بایستی این چهار عامل را طوری ترکیب کنیم که مورد قبول مشتری قرار گیرد.
بازارداری چیست؟
بازارداری یعنی روشها و تکنیکها و ابزارهایی را به گونهای بکار برد تا سهم بازار و مشتریان حفظ شوند و روابطی بلند مدت و توأم با وفاداری برای ایجاد صادرات پایدار بوجود آورد.
مجموعه فعالیتهایی که در حوزه بازارشناسی، بازارسازی و بازارداری را بازارگردانی میگویند.
بازار هدف به چه معناست؟
بازار هدف ( Target Market)، شناخت و جذب گروه خاصی از مشتریانی است که آنچه را که شما آن را میفروشید به احتمال خیلی زیاد خواهند خرید یا از خدماتی که شما ارائه میدهید استفاده خواهند کرد.
در انواع بازار، بازار هدف بسیار مهم است چرا که موجب جذب مشتریان بالقوه و رشد کسب و کارتان میشود و می توان بازار هدف را اولین گام در شروع کسب و کارهای مختلف و افزایش رشد آنها دانست.
برای شناسایی درست مشتریان و تمرکز بر آنها بازار هدف بخشهای مختلفی مانند جغرافیایی، جمعیت شناسی، روانشناسی را در برمیگیرد. بسیاری از کسانی که یک کسب و کار خانگی یا کوچک دارند برای شناسایی و تعریف بازار هدف خود، وقتی را صرف نمیکنند و برخی دیگر بازار هدف خود را “همه” تعریف میکنند.
این تعاریف غلط، موجب تلف شدن پول و زمان آنها میشود چرا که در بازار هدف باید مشتریانی شناسایی شوند که مشخصه، ویژگی و موقعیتهای خاصی دارند.
برای استفاده از بازار هدف باید سعی کنید دو نکته مهم را به کار ببرید:
رقابت در بازارهای گوشهای
در انواع بازار، بازارهای هدفی وجود دارند که رقیبان شما از آنها سراغی نمیگیرند، در نتیجه در این بازارها شما موفق تر خواهید بود.
ایجاد کردن باشگاه مشتریان وفادار
میتوان گفت که نگه داشتن مشتریان وفادار برای شما سود بیشتری از ردیابی و افزایش مشتریان جدید خواهد داشت، شما وقتی یک مشتری را به درستی شناسایی کردهاید با فراهم کردن آنچه میخواهد، موجب میشوید تا به برند و خدمات شما وفادار بوده و پول بیشتری را خرج نماید و شما را به آشنایان و دوستان خود نیز معرفی کند.
در انواع بازار، بازاریابی هدف جایگاهی خاص دارد که بر مبنای اطلاعات مختلفی از مشتریان نظیر علایق، سرگرمیها، نیازها، سن و … صورت می گیرد، بازاریابی هدف میتواند در کسب و کارهای کوچک و نوپا تاثیرات مثبت بسیاری بگذارد.
شناسایی مشتری بالقوه به چه شکل میباشد؟
در ابتدا همه مشتریان به عنوان مشتری بالقوه دیده میشوند یا با تمرکز بر روی یک بخش یا گروهی خاص از افراد، میتوان مشتری بالقوه را شناسایی کرد تا در کسب و کار و تجارت خود اثر بخشتر بود. در همین راستا استفاده از فعالیتهای بازاریابی و بازارشناسی موثر و درگیر کردن مشتریان از جمله راههای اثر بخش در تبدیل آنها به مشتریان بالقوه است.
برای این کار در ابتدا باید مشخص کنید بازار حوزه کاری شما چگونه تقسیم شده است. استفاده از متغیرهای زیر به شما در شناسایی مشتریان بالقوه کمک میکند.
- جغرافیا: منطقه، آب و هوا و جمعیت
- جمعیت شناسی: چرخه زندگی، درآمد، سن، اندازه خانواده و جنس
- روانشناسی: علایق، ارزشها، سبک زندگی، عادات و شخصیت
- رفتار: آمادگی برای خرید، تصمیم گیری در مورد خرید، استفاده، نگرش به محصول و وفاداری
- مزایا: سلامتی، وضعیت اجتماعی و احساسات
مرحله بعدی، بخشهای مختلف موجود در بازار و اهداف تجارت خود را ارزیابی کنید تا مناسب ترین قسمت بازار را برای محصولات یا خدمات خود پیدا کنید.
زمانی که گروههای مختلف مشتری در حوزه کاری خود را مشخص کردید، وقت آن رسیده است که بهترین مشتریان خود را انتخاب کنید. این گروه مشتری نیازهایی دارند که شما قادر به پاسخگویی درست و صحیح آنها هستید و باید برای هریک گزارش ارزشی تهیه کنید.
بعد از این مرحله، فروش منحصر به فرد خود را توسعه دهید و بین ارزش و مزایای خرید کالای خود ارتباط برقرار کنید، چرا که مشتریان به دنبال این هستند بدانند ” چه چیزی درون آن است” و اینکه “آیا دلیل کافی برای خرید محصول وجود دارد”. برای دانستن و ایجاد ارتباط بین ارزش و مزایای خرید کالا به موارد زیر توجه نمایید.
برای اطلاعات بیشتر پیشنهاد میکنیم مقاله مفهوم ارزش گذاری در کسب و کار چیست؟ در وبلاگ دکتر مهدی آنت را مورد بازدید خود قرار دهید.
مزایایی که همراه محصول شما است را بیان نمایید و اطمینان حاصل کنید مزایایی که در محصولاتتان وجود دارد، مزیتی باشد که رقیبانتان آن را ارائه نمیدهند. سعی کنید نیاز واقعی را برآورده نمایید تا میتوانید نیازی باشد که در حال حاضر احساس و در ارائه آن فایدهای وجود دارد.
در واقع، مشتری بالقوه به کسی گفته می شود که در حال حاضر از محصولات و خدمات شما استفاده نمیکند اما به آنها نیاز دارد و در حال حاضر این امکان وجود دارد که نیاز خود را از جای دیگری تامین میکند یا میخرد ولی احتمالش زیاد است که در آینده جذب محصولات و خدمات ارائه شده توسط شما شود و از شما خرید کند.
مفهوم بازاریابی چیست؟
بازاریابی شامل مفاهیم مربوط به تولید و ساخت یک کالا، شناسایی بازار هدف و مشتریان بالقوه و نیز معرفی و ترویج آن کالا از طریق شبکه های فروش می باشد. اگر بخواهیم در تشخیص و تامین نیازها و خواسته های بازارهای مورد نظر، از رقبای خود پیشی بگیریم و بهتر عمل کنیم، می بایست تمامی سیاستهای کاری و فعالیتهای بازاریابی را در کلیه واحدهای مختلف سازمانی خود، یکپارچه و همراستا کنیم تا با هماهنگی کامل با یکدیگر انجام شوند و صورت پذیرند.
به زبان ساده، به اعمالی که باعث انجام فعالیتی از سوی مشتری میشوند که برای کسب و کار سودمند است بازاریابی گفته میشود. بازاریابی همه استراتژیها و تاکتیکهایی را در بر میگیرد که شرکتهای مختلف با بهره برداری از آنها در جهت پیدا کردن جایگاهی برای محصولات و خدمات خود در بازار و ترغیب مخاطب هدف به خرید تلاش میکنند.
تفاوت بازارشناسی با بازاریابی
بازاریابی به صورت مختصر شناخت بازار و گروه مشتریان هدف تعریف کرد. در صورتی که بازارشناسی، زمینه را برای بازاریابی مهیا میکند تا بازاریابی بتواند به بیشترین میزان کارایی خود دست یابد.
بازارشناسی میتواند میزان خرید و فروش در بازار را تعیین کند و راجع به آن نظر دهد. بازارسازی با استراتژیها و تکنیکهای مناسب، موجب افزایش سهم بازار شرکت خواهد شد، اما بازاریابی نیازها و خواستههای بازار را مشخص میکند و سعی در رفع آنها با استفاده از روشهای خود دارد.
شما به عنوان شرکت تولید کننده محصول باید از چشم انداز و هدفهای تولید این محصول به خوبی آگاه باشید. منابعتان چیست؟ قوانینی که در این راه وجود دارند چیست؟ حال که جواب تمام این سوالها را یافتید، میروید سراغ اصل مطلب که همان محصول است. این محصول چه ویژگی متمایز کنندهای با بقیه محصولات هم نوع خود دارد؟ قیمت آن چقدر باید باشد، عنوان تجاری و برند خاصی دارد؟ کاربردش چیست؟ چرا باید مردم به محصول شما توجه کنند؟
در این مرحله به سراغ مشتریان میروید. لازم نیست برای معرفی محصولی که آن را ابداع کردهاید از تک تک مردم بخواهید به حرفتان گوش دهند تا شاید محصول را بخرند. شما باید مشتری را بشناسید. چه کسانی ممکن است محصول شما را بخرد؟
بی اغراق باید بگوییم که مشتری برای کسب و کار شما همیشه حکم کیمیا برای کمیاگر است. پس هر چه راجع به او آگاه شوید کسب و کارتان به همان نسبت جلو رفته است.
مهم ترین قسمت، یافتن بهترین و مناسبترین بازار برای محصول است. بهترین بازار از لحاظ جمعیت شناسی، بر اساس سبک زندگی و علایق مشتری، میزان استفاده از محصول و … است. اندازه بازار شما وابسته به اشخاصی است که میخواهید با آنها تجارت کنید.
بدون دیدگاه