انگیزه چیست؟ بی انگیزگی در زندگی چطور خواهد بود؟ میل به انجام، اما انجام به معنی کاری کردن یا عملی انجام دادن نیست، انجام در انگیزه یعنی میل داشتن برای آن. ما نباید انگیزه و اشتیاق را یکی بدانیم چرا که اولی میل انجام است و دومی هیجان انجام کار است.
علم روانشناسی به شناخت دقیق معنی انگیزه کمک زیادی میکند. اینکه مردم بدانند مفهوم انگیزه چیست و چطور باید از آن به نفع خود استفاده کنند، بسیار مهم است. دکتر مهدی آنت در این مطلب بیشتر به آنها می پردازد.
انگیزه چیست؟
انگیزه یک روند درونی است. چه آن را محرک و چه یک نیاز تعریف کنیم، در واقع شرایطی است که در درون ماست و خواهان تغییر است، چه در خود و چه در محیط. جوهر میل به انجام کاری، رفتار هدفمند و پرانرژی است. وقتی انگیزه داریم حرکت و اقدام میکنیم.
در واقع فرآیندی که رفتارهای هدفمدار را آغاز، هدایت و حفظ میکند، همان نیروی محرکهای که باعث میشود انسان عملی را انجام دهد. این عمل میتواند شامل خوردن یک لیوان آب جهت رفع تشنگی، خواندن کتاب برای بالابردن دانش یا انجام کاری برای رفع نیاز مالی و … باشد.
با این تعاریف باید بگوییم انگیزه یکی از عوامل محرک رفتار انسان است. به رقابت دامن میزند و باعث ایجاد ارتباط اجتماعی میشود. عدم وجود آن میتواند منجر به بیماریهای مربوط به روان، مانند افسردگی شود. در یک جمله، میل به ادامه تلاش برای رسیدن به معنا، هدف و زندگی ارزشمند است.
انواع انگیزه
انگیزه معمولا به صورت بیرونی و درونی تعریف میشود.
بیرونی
انگیزههای بیرونی آن نوع از حسها هستند که از خارج وجود فرد نشأت میگیرند. اینها اغلب شامل پاداشهایی مثل پول، شهرت، مورد تمجید قرار گرفتن و … میشوند.
درونی
انگیزههای درونی از درون فرد برمیخیزند. مانند حل یک جدول کلمات متقاطع پیچیده، صرفا به خاطر رضایت درونی و شخصی و بدون در نظر داشتن پاداش بیرونی.
دلایل بی انگیزگی در زندگی چیست؟
بدون شک همه ما در لحظاتی از زندگی دوست داشتهایم هدفی را دنبال کنیم و آن را به سرانجام برسانیم، ولی به دلایل مختلفی میل خود را از دست داده و از انجام آن منصرف شدهایم. اگر بتوانید دلایل بی انگیزگی را بشناسید و از بین ببرید، بدون شک میتوانید در مقابل آنها ایستادگی کنید و نهایت تلاش خود را به کار بگیرید تا به اهدافتان برسید. زیرا این گونه دلایل موانع بزرگی برای شما ایجاد میکنند. اینگونه دلایل عبارتند از:
وجود اطرافیانی که انرژی منفی میدهند و مدام به شما میگویند که موفق نمیشوید. زمانهایی که با کمبود پول و سرمایه مواجه میشوید، ترس از شکست خوردن و مورد تمسخر دیگران قرار گرفتن، ترس از موفقیت و درگیر وظایف و مسئولیتهای زیادی شدن، روی آوردن به اهمالکاری و تنبلی، داشتن ذهنیت کمالگرایی و تایید نکردن خود و از همه مهمتر وجود باورهای محدود کننده که مانع بزرگی بر سر راهتان هستند.
البته ممکن است هدفگذاری اشتباه نیز منجر به بیانگیزگی شما شود. زیرا با تعیین اهداف اشتباه و دور از دسترس، تلاشهایتان به نتیجهای که انتظارش را دارید، نمیرسند.
آیا انگیزه و انگیزش یکی هستند؟
انگیزه و انگیزش در اغلب کتابهای خارجی تعاریف تقریبا مشابهی دارند و هر دو از یک خانواده هستند. انگیزه یعنی چیزی که ما را به حرکت یا رفتاری وامیدارد و انگیزش یعنی چیزی که به حرکات ما جهت میدهد و به ما شوقی اعطا میکند که بتوانیم برخیزیم و کاری انجام دهیم.
در بیانی دیگر میگوییم فرق این دو تا اندازهای مثل فرق محرک با تحریک است. میدانیم که تحریک حالتی است که در اثر دخالت یک محرک به وجود میآید، مانند انقباض و انبساط مردمک چشم، ترشح بزاق، لرزش پرده گوش، لرزیدن و عرق کردن که حالتهایی از تحریک را منعکس میکنند و در اثر محرکهای نور، غذا، صدا، سرما و گرما به وجود میآیند. گرسنگی و تشنگی، حالتهایی از انگیزش هستند که در اثر دخالت انگیزههای نیاز به آب و غذا تجلی میکنند.
ارکان اصلی انگیزه
بسیاری از افراد از سطح زندگی خود ناراضی هستند و به چیزهایی که دارند، قانع نیستند. به عبارت دیگر با دیدن کمبودهای خودشان انگیزه خود را در زندگی از دست میدهند و به قول خودشان دیگر نمیتوانند کاری را از پیش ببرند. اما در صورتی که با این کار خودشان، تنها نیروی مفیدی که باعث رسیدن آنها به آن اهدافی که دارند میرسانند را از بین میبرند.
بهتر است بدانید که 3 رکن اصلی انگیزه که روانشناسان و محققان بسیاری هم به آنها اشاره میکنند، موارد زیر است:
جهت: هدف شما به کدام سمت است و چه کاری را انجام میدهید؟
پافشاری: در برابر مشکلات باید پافشاری داشته باشید تا انگیزه تان بالا بماند.
شدت: این که با چه کیفیتی کاری را انجام میدهید.
پس شما تا زمانی که این 3 عامل و رکن را در کنار یکدیگر نداشته باشید، نمیتوانید ایجاد انگیزه کنید و این حس را در خود بالا نگه دارید و داشتن آنها، شما را بمب انرژی میکنند.
نشانههای بی انگیزگی چیست؟
افرادی که برای خواستههای خود تلاش میکنند و با وجود شکستها و موفقیتها به راه خود ادامه می دهند افراد با انگیزهای هستند چرا که هدف خود را مهمتر از این راه پر پیچ و خم میدانند. افرادی که دچار بی انگیزگی هستند عموما نشانههای زیر را دارند :
- احساس میکنند برای کاری ساخته نشدهاند.
- در زندگی خود هدفی را دنبال نمیکنند.
- احساس کمبود اعتماد به نفس دارند.
- خود را متعهد نمیدانند.
- احساس میکنند افراد بی استعدادی هستند.
- استراحت را به انجام کارها ترجیح میدهند.
- هیچ کاری آنقدر ها هم مهم نیست.
- اگر یک اتفاقی بیفتد یا نیفتد برایشان فرقی نمیکند.
ویژگیهای داشتن انگیزه چیست ؟
انگیزه باید2 ویژگی زیر را داشته باشد:
1)احساس شخصی و دورنی
میل به انجام کاری یک احساس شخصی و درونی است. به همین دلیل نباید انتظار داشته باشید تا دیگران به شما انگیزه بدهند. اغلب افراد همیشه منتظر هستند تا معجزهای رخ بدهد و آنها را به اهدافشان برساند. باید بدانید که این اتفاق غیر ممکن است و تنها فردی که میتواند به شما کمک کند، خودتان هستید.
2)ایجاد هدف
انگیزه باعث میشود تا هدف تولید شود و به تحقق برسد. هدفی که بر اساس نیازها و خواستههای شما شکل گرفته است. زیرا این حس به شما کمک میکند تمام مشکلات و سختیهای مسیر را تحمل کنید و برای محقق ساختن اهدافتان نهایت تلاش و انرژی خود را به کار بگیرید.
انگیزش بدون هدف هیچ معنایی ندارد. بسیاری از افراد میل کافی برای بهبود شرایط زندگی خود دارند، اما هدف و رسالتشان را نمیشناسند تا بتوانند شرایطشان را تغییر دهند. اگر شما نیز با این مسئله دست و پنجه نرم میکنید، توصیه میکنیم برای یادگیری مهارت هدفگذاری، آموزش ببینید، مطالعه کنید و یا از افرادی که در این حوزه تخصص دارند، مشاوره بگیرید.
چرا دچار بی انگیزگی میشویم؟
دکتر مهدی آنت معتقد است: برای تامین نیازهای خود در زندگی لازم است تا اهدافی واضح و مشخص داشته باشیم و بر اساس آن اهداف حرکت نماییم. برای اینکه بتوانیم به راحتی در مسیر هدف گام برداریم، داشتن انگیزه به عنوان یک موتور محرک از ابتدا تا انتهای هدف امری ضروری است.
حتما تاکنون تجربه کردهاید که با یک انگیزه فوقالعاده، بسیاری از اهدافمان را شروع میکنیم اما خیلی زود میل خود را از دست میدهیم و حتی ممکن است هدف را رها نماییم. از دلایل بی انگیزگی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عدم توجه به مخالفتهای احتمالی ضمیر ناخودآگاه
- نداشتن استراتژی یا راهکارهای مناسب در مسیر هدف (واضح نبودن هدف)
- نادیده گرفتن موانع موجود در سر راه هدف
- عدم اولویتبندی زمانی میان اهداف
- عدم هماهنگی میان منابع موجود و منابع لازم
- ناسازگاری میان هدف و ارزش
- نداشتن چشمانداز مناسب از هدف
- نداشتن اهداف جدید و متناسب با تغییر نیازها
راهکارهای افزایش انگیزه در زندگی
در ادامه با دکتر مهدی انت شما را با راههایی ساده اما فوق العاده مهم و فوق العاده آشنا میکند تا بتوانید با استفاده از آنها انگیزهسازی کنید و موفقیت را از همیشه به خودتان نزدیکتر ببینید و در واقع مدیریت هدف داشته باشید. پس تکنیکهای افزایش انگیزه را یاد بگیرید و سپس به آنها عمل کنید.
– دفترچه موفقیتها بسازید.
یکی از اساسیترین مشکلات این است که افراد منتظر وقوع معجزات بسیار بزرگی توسط خودشان هستند تا اسم خود را یک فرد موفق بگذارند! همین عامل باعث میشود که احساس ناامیدی و بی انگیزگی در شما ایجاد شود. پس باید به کوچکترین موفقیتهای خود هم توجه کنید. آنها را به صورت کتابچه کوچکی برای خود تهیه کنید و اجازه دهید تا از دست یابی به آنها تمام وجودتان غرق لذت شود.
اولین مسئله در افزایش انگیزه این است که شما باید نسبت به روز گذشته تنها یک قدم بهتر باشید. تنها یک گام مثبت بردارید و در پایان باید این موفقیت را برای خود به شیرین ترین شکل ممکن به یادگار بگذارید. از همین امروز شروع کنید و تمام موفقیتهای خود را، هر چند کوچک به صورت یک لیست بسیار زیبا بنویسید، آنها را مرتب مرور کنید، لذت ببرید و ایمان داشته باشید که موفقیتهای بزرگتان به زودی از راه خواهند رسید.
– ورودیهای ذهنتان را کنترل کنید.
آنچه آینده رفتارها و کارهای شما را تحت تاثیر قرار میدهد ورودی های ذهن شما هستند. پس این ورودیها را کنترل کنید. نباید توقع داشته باشید زمانی که مدام با افراد منفیباف در ارتباط هستید و یا مدام در حال مطالعه کتاب های منفی یا تماشای فیلم های غم انگیز می باشید، بتوانید تبدیل به فرد با انگیزه ای شوید!
پیشنهاد ما به شما مطالعه مقاله 8 راه حل ساده برای خلاص شدن از تفکرات منفی در وبلاگ دکتر آنت میباشد.
شما تنها زمانی میتوانید انگیزه را درون خود زنده نگه دارید که با افراد مثبتاندیش و کارهای مثبت زندگی خود را احاطه کنید. برای یک بار هم که شده آن را امتحان کنید.
– هدفتان را دقیق مشخص کنید.
بعضی از دوستان حتی خودشان هم نمیدانند قرار است نهایتا به چه چیزهایی دست پیدا کنند و چه هدفی دارند. با این حال توقع دارند بسیار پر انرژی و با انگیزه باشند و مسیر موفقیت را با سرعت به سمت جلو طی کنند. اما لازم است یادآوری کنیم که تا زمانی که به درستی ندانید که قرار است به کجا برسید، چه کارهایی انجام دهید و از زندگی چه توقعاتی دارید، هرگز نخواهید توانست انگیزههای خود را برای همیشه زنده نگه دارید و از آنها نهایت استفاده را ببرید.
اگر یک فرد بداند از زندگی خود چه چیزی میخواهد، بدون شک به آن خواهد رسید و به سمت آن حرکت خواهد کرد. اگر هنوز هیچ حرکتی نکردهاید و در جای خود ساکن باقی ماندهاید، پس لازم است یک بار دیگر مروری بر اهداف و برنامههای خود داشته باشید و ببینید آیا چیزی را که دوست دارید به طور واضح و روشن مشخص کردهاید؟
– اطلاعات خود را زیاد کنید.
مطالعه و تحقیق، هر دو باعث بالا رفتن سطح دانش و آگاهی شما می شود. افرادی که دانش بالایی دارند معمولا نسبت به دیگران فعالتر هستند. آنها مدام در حال پیشروی و حرکت به سمت جلو میباشند و این امر باعث افزایش انرژی میشود و یکی از مهمترین راههای افزایش انگیزه میباشد.
به همین علت است که معتقدیم هرچه دانش و آگاهی شما بالاتر و فراتر برود قطعا انگیزه شما برای بهتر کردن زندگی خود بیشتر خواهد شد. از تاثیر مطالعه و کسب تجربیات جدید غافل نشوید.
پیشنهاد ما به شما مطالعه مقاله حل مساله چه مهارتی است و چگونه میتوان آن را تقویت کرد در وبلاگ دکتر انت می باشد.
– همذات پنداری از راههای افزایش انگیزه
همیشه فرد موفقی وجود دارد که احساس کنید از لحاظ بعضی ویژگیها شباهت زیادی به شما دارد و بتوانید با او همذات پنداری کنید، برخی کارهای او را الگوی رفتاری خود قرار دهید و از او تقلید کنید تا بتوانید شبیه او باشید.
مثلا به این فکر کنید که فرد موفق مورد علاقه شما چگونه همیشه با انگیزه و پر انرژی است و در این مورد از او تقلید کنید. حتما پاسخ خوبی دریافت خواهید کرد و احساس خوبی در وجود شما ایجاد می شود. زیرا مدام در ذهن شما این نکته تکرار میشود که اکنون رفتار شما شبیه به رفتار یک فرد موفق شده است. البته نیاز نیست در تمام موارد به او شبیه شوید. زیرا هر انسانی با توجه به ویژگیهای ذاتی خود منحصر به فرد است و تنها کافی است که در برخی موارد از او تقلید کنید تا نتایج مثبتی بگیرید.
– جملات انگیزشی از راههای افزایش انگیزه
یکی از راههای افزایش انگیزه درونی و ذاتی، خواندن جملات انگیزشی یا دیدن فیلم انگیزشی است که سادهترین اما در عین حال کارساز برای افزایش آن و موفقیت شما و میباشد. اکثر انسانهای موفق تعدادی از این جملات را برای خود انتخاب میکنند تا وقتی دچار بی انگیزگی میشوند به آنها مراجعه کنند و انرژی از دست رفته خود را برگردانند.
پیشنهاد دکتر آنت این است که شما هم تعدادی از این جملات را برای خود انتخاب کرده و مدام آنها را با خود تکرار کنید. همچنین میتوانید در پس زمینه گوشی و یا لپ تاپ خود از این جملات استفاده کنید تا هر زمان که چشم شما به آن ها میافتد، مجدد انگیزه زندگی خود را به بالاترین حد ممکن برسانید.
7. برنامه منسجم و اصولی!
چند بار شده که کارهای کمی هم داشتهاید، اما بازهم نتوانستید همان کارهای ساده را به موقع انجام دهید!؟ چقدر بابت انجام ندادن به موقع کارهای خود و دیگران، مشکلات زیادی متحمل شدهاید؟ همه این مشکلات یک دلیل بیشتر ندارند، عدم برنامهریزی مناسب که یک دفتر برنامهریزی خوب میتواند آنها را از بین ببرد.
پیشنهاد ما به شما برای اطلاعات بیشتر مطالعه مقاله برنامهریزی ذهن با اهداف مثبت در وبلاگ دکتر مهدی آنت می باشد.
اگر واقعا نیاز به برنامهریزی حرفهای دارید و به دنبال یکی از بهترین راههای افزایش انگیزه هستید، دفترهای برنامهریزی میتواند به طور کامل نیاز شما را برطرف سازد.
[…] است که برای شناخت راه های انگیزه دادن به خود مقاله انگیزه چیست؟ 5 راهکار افزایش انگیزه در زندگی را در وبسایت دکتر مهدی انت مورد مطالعه قرار […]