قانون پارکینسون نامی است که برای توصیف یک اصل مدیریتی استفاده میشود که بر اساس آن، کارها در زمانی که برای انجام آنها وقت میگذاریم، گسترش مییابند. قانون پارکینسون بر این اصل تأکید میکند که هرگاه زمان مورد نیاز برای انجام یک کار مشخص افزایش یابد، پیشرفت و توسعه کار در واقع کاهش مییابد. دکتر مهدی آنت درباره قانون پارکینسون و تاثیرات آن د رزندگی و کار به شما توضیحاتی خواهد داد.
قانون پارکینسون چیست؟
همه چیز از نوشته شدن یک جمله شروع شد: «هر کاری بهاندازهی زمانی که برای آن در نظر گرفته شده طول خواهد کشید»
این جمله را تاریخدان و نویسندهای انگلیسی به نام «سایریل نورث پارکینسون» در سال 1955 در کتاب خود و در مقالهای که در آن زمان در نشریهی «اکونومیست» چاپ شد، نوشت. این نویسنده و تاریخدان، بیش از 50 جلد کتاب نوشته و چون این قانون را نخستین بار او کشف کرد، به نام خودش و تحت عنوان قانون پارکینسون (Parkinson’s law) نامگذاری شد.
هر یک از ما تحت هر شرایطی با قانون پارکینسون سر و کار داریم، به طور مثال شاید شما برای تحویل پروژهای که انجامش را تقبل کردهاید، سه روز وقت داشته باشید ولی فقط از روز دوم شروع به کار بر روی آن پروژه کنید. یا شاید برای آماده شدن برای امتحان، یک ماه زمان داشته باشیم ولی بیاختیار از ده روز یا یک هفته مانده به امتحان بهطور جدی به مطالعهی دروس میپردازیم.
قانون پارکینسون جنبهی دیگری نیز دارد. گفته میشود که اگر شما کار یک نفر را به چند نفر بسپارید؛ بعد از مدتی همه احساس خواهند کرد که آن کار واقعاً در توان یک نفر نبوده است و همان تعداد نفرات برای انجام آن کار، ضروری بوده است.
از سوی دیگر موضوعی که بیشتر تحت عنوان «سرعت عمل» مشهور است نیز با قانون پارکینسون بیارتباط نیست. اگر دقت کنید میبینید که در یک اداره به طور مثال، میزان مشخصی از کار توسط افراد مختلف در بازههای زمانی متفاوت انجام میشود. بخشی از علت این امر مربوط به قانون پارکینسون و قسمتی دیگر مربوط به سایر ویژگیهای شخصی افراد است.
موارد فوق، نمونههایی از واقعیت داشتن قانون پارکینسون در زندگی روزمره هستند یعنی: «هر کاری بهاندازهی زمانی که برای آن در نظر گرفته شده طول خواهد کشید.»
همینجا یادآوری کنیم که هرچند قانون پارکینسون ابتدا در مورد مدیریت زمان و مدیریت کارهای اداری پدید آمد ولی واقعیت این است که در سایر زمینهها و بهطور کلی، در اختصاص دادن منابع برای هر امری صادق است.
همهی ما ضربالمثل «هرکه بامش بیش، برفش بیشتر» را شنیدهایم. این ضربالمثل بهنوعی میتواند بیانکنندهی بخشی از این قانون باشد. هر چقدر امکانات بیشتری داشته باشیم خرج بیشتری هم برای خودمان به وجود میآوریم.
بهطور مثال، شما در خانه یا محل کار برای وسایل خود چه کم باشند و چه زیاد؛ بالاخره جا کم میآورید؛ حتی اگر آن را به چند برابر گسترش دهید!
بهطور کلی و با زبانی سادهتر، قانون پارکینسون میگوید که هرقدر زمان، بودجه بیشتری برای یک کار یا عمل اختصاص دهید؛ همهی آن زمان، بودجه مصرف خواهد شد.
چرا قانون پارکینسون بسیار مهم است؟
حالا یکلحظه صبر کنید و این را در نظر بگیرید که مهلت اولیه شما ۱۰ روز بود. واضح است که میدانید چگونه وقت خود را صرف کنید و رئیس شما به خوبی در مدیریت شما توانا است. اما اگر این جدول زمانی تغییر نمیکرد، آن کار ۱۰ روز کامل برای شما زمان میبرد و با این حال، شما در یک روز کاری را انجام دادهاید که ۱۰ روز کاری میتوانست از شما زمان بگیرد.
قانون پارکینسون مجدداً بیان میکند که مدت زمانی که برای تکمیل یک کار در اختیار دارید، مدت زمانی است که برای انجام آن کار لازم است. به همین دلیل است که این قانون در مدیریت زمان و استفاده از ۲۴ ساعت در روز بسیار مهم است، اگر یک جدول زمانی خیلی طولانی و خیلی دور از یک هدف تعیین کنید، قانون پارکینسون باعث میشود که باز هم زمان زیادی برای رسیدن به آن صرف شود.
برعکس، اگر موعد مقرر خود را کمی زودتر تعیین کنید و فقط مراقب باشید که چگونه میتوانید آن را در این مدت زمان کم انجام دهید، آنگاه میتوانید بر این قانون غلبه کنید و انجام کارتان زمان کمتری از شما بگیرد؛ بنابراین در دنیایی که برای رسیدن به هدفی مهم یا تکمیل یک پروژه چالشبرانگیز تلاش میکنید، آگاهی از قانون پارکینسون و رابطه شما با آن بسیار مهم است.
قانون پارکینسون در ادارات
در ادارات و مشاغل مختلف، این قانون کاملا بر عملکرد و بازدهی کارکنان سازمان تاثیرگذار بوده زیرا کارکنان متوجه شدهاند که اگر کاری را سریعتر انجام دهند حتی اگر کارهای بیشتری، در مدت زمان کمتری انجام شده باشد و احتمالا به کاهش تعداد کارکنان و سرمایه صرف شده میانجامد اما از آنها قدردانی نخواهد شد. زیرا این باور وجود دارد که اگر کاری مدت زمان بیشتری به طول انجامد ذاتا کیفیت بهتری خواهد داشت و زمان کمتر به معنای کاهش کیفیت کار است.
تاثیر قانون پارکینسون در زندگی شخصی و اجتماعی
برای آشنایی عملی با قانون پارکینسون، لیستی از وظایف خود را روی برگه نوشته و به هر یک زمانی که در حالت معمول به آن اختصاص میدادهاید را تخصیص دهید. سپس این زمان را نصف کرده و خودتان را مجاب کنید که حتما در این زمان کار مورد نظر به اتمام برسد.
همانند کارمندی که باید در زمان خاصی کاری را به اتمام برساند به لیست خود نگاه کنید و زمان را همانند رقیبی در نظر بگیرید که قصد شکست دادنش را دارید و سعی کنید بدون پایین آمدن راندمان کاری، وظیفه مورد نظر را در زمان معین انجام دهید. در امور روزمره خود به دنبال کارهای جزئی باشید که زمان کمی هم به خود اختصاص داده اند، مانند چک کردن ایمیل یا حضور در شبکه های اجتماعی، ممکن است به این امور 10، 20 یا حتی 30 دقیقه زمان بدهید اما این کارها آفاتی هستند که زمان شما را از بین میبرند.
به جای آن که هر صبح 20 تا 30 دقیقه به ایمیل خواندن یا گشت و گذار در شبکه های اجتماعی بگذرانید، 5 دقیقه یا حتی 2 دقیقه به آن اختصاص داده و تا زمانی که کارهای مهم روزانه را انجام نداده اید به این کارهای جزئی توجه زیادی نداشته باشید. معمولا تنها 10 درصد این کارهای جزئی، اهمیت داشته و 90 درصد بقیه وقت تلف کردن است و باعث می شود از انجام کارهای مهم مثلا ایمیل های کاری با اولویت بیشتر غافل شوید. در حالی که اگر زمان مناسب به هرکاری اختصاص دهیم زمان بیشتری به دست آورده و پیچیدگی و استرس کارها نیز کاهش پیدا خواهد کرد.
.بیشتر بخوانید:
با علائم مثبت گرایی سمی بیشتر آشنا شوید!
چگونه میتوان کار بیشتری را در مدت زمانی کمتری انجام داد؟
برای مدیران غلبه بر قانون پارکینسون اهمیت ویژهای دارد که مهمترین تکنیک برای غلبه بر آن نیز این عبارت است: تعیین مهلت زمانی و ضربالاجل معقول و پایبندی به انجام کار در زمان تعیین شده، روش فرار کردن از مضرات قانون پارکینسون است.
علاوه برعبارت بالا میتوان از روشهای افزایش بهرهوری و مدیریت زمان برای غلبه بر این قانون نیز استفاده کرد:
۱- به کار بردن قانون دو دقیقهای
این یک قانون اصلی در روش «به انجام رساندن کارها» است که توسط دیوید آلن مشاور بهرهوری خلق شده است. روال کار این قانون بدینصورت است؛ تمامی کارهایی که تکمیل آنها کمتر از دو دقیقه طول میکشد بهجای برنامهریزی یا به آینده موکول کردن باید بهسرعت انجام شود. مدتزمان دو دقیقه ممکن است با توجه به ماهیت کار متفاوت باشد اما اصل اساسی همان است: کاری را که الان میتوانید انجام دهید، به تعویق نیندازید و بهسرعت انجام دهید. پاسخ سریع دادن به یک ایمیل، مثالی از این نوع است.
۲- پیروی کردن از اصل پارتو
اصل پارتو که غالبا قانون 80/20 خوانده میشود بیان میکند که 80 درصد نتایج بهدستآمده ناشی از 20 درصد فعالیتها است. اصل پارتو بدان معناست که بخش عمده کار ما تأثیر کمتری درنتیجه نهایی دارد، حال آنکه بخش مهمی از نتایج در یک بازه زمانی کوتاه حاصل میشود. با در نظر داشتن این قانون، چالش اصلی مشخص کردن مهمترین فعالیت و سپس اختصاص 20 درصد زمان به آن است بنابراین یک کار در کمترین مدتزمان ممکن به نتیجه میرسد.
.بیشتر بخوانید:
5 راه برای غلبه بر قانون پارکینسون
1- کار خود را به صورت استراتژیک برنامه ریزی کنید.
هنگامی که به صورت استراتژیک برای کار خود از قبل برنامه ریزی میکنید، کمتر احتمال دارد که کار خود را به تعویق بیندازید و به احتمال زیاد به شیوهای کارآمد کار میکنید. تنظیم یک برنامه میتواند به شما در مدیریت زمان، ارزیابی مدت زمان انجام وظایف و برنامهریزی آنها کمک کند. در برنامه خود باید موارد زیر را مشخص کنید:
- اهداف هوشمند شما
- فهرست کارها و اقدامات شما
- جدول زمانی برای تکمیل
- منابعی که نیاز دارید
- تاریخ های خاصی که پیشرفت کار را بررسی میکنید.
شما همچنین میتوانید یک برنامه استراتژیک گستردهتر برای اهداف کوتاه مدت و بلندمدت خود در شرکت خود ایجاد کنید. این کار میتواند به شما انگیزه دهد تا در کار بازدهی بیشتری داشته باشید.
2- برای خود موعدهای مقرر تعیین کنید.
اولین قدم برای غلبه بر قانون پارکینسون، تعیین مهلتهای تعیین شده توسط خود فرد است. به جای اینکه فکر کنید که “چقدر وقت دارم؟” به این فکر کنید که واقعا برای هر کار چقدر زمان نیاز دارید و بر اساس آن مهلت معین برای خود تعیین کنید. برای اینکه بفهمید واقعا چه زمانی برای یک کار نیاز دارید، ابتدا باید :
الزامات پروژه را درک کنید : برای تعیین مدت زمانی که برای یک پروژه نیاز دارید باید درک وسیعی از آنچه از شما انتظار میرود داشته باشید. این مرحله شامل ایجاد لیستی از تمام وظایف فرعی و فعالیت های پروژه بزرگتر است.
بر این اساس فعالیتها و وظایف را اولویت بندی کنید : هنگامی که لیستی از الزامات پروژه خود را تهیه کردید، میتوانید لیست کارهای خود را اولویت بندی کنید و تعیین کنید کدام وظایف مهمتر ویا پیچیدهتر هستند. سپس باید کارهایی را که بیشترین زمان را میگیرند در ابتدای لیست خود قرار دهید.
تصمیم بگیرید که چه کسانی را باید درگیر کنید : اگر در بخشهایی از پروژه به کمک همکاران نیاز دارید، باید ارزیابی کنید که از چه کسانی کمک بگیرید. ارتباط و همکاری با تیم خود در ابتدای پروژه میتواند بعداً در وقت شما صرفه جویی کند.
زمان خود را تخمین بزنید : اکنون باید درک کاملی از چه کسی، چه چیزی و چگونه در پروژه آینده خود داشته باشید. اکنون میتوانید بر اساس حجم کاری و سطح بهره وری شخصی خود، تخمینهای واقعی از زمان مورد نیاز برای تکمیل پروژه داشته باشید. وظایف خود را به عنوان اهداف کوتاه مدت برای تکمیل در نظر بگیرید، هر چه سریعتر آنها را کامل کنید، زمان بیشتری را برای کارهای دیگر استفاده خواهید کرد.
3- جدول زمانی را امتحان کنید.
تهیه جدول زمانی یک استراتژی کاری سازنده است که میتواند به شما در مبارزه با تعلل، بازیابی بهرهوری از دست رفته و تمرکز بر روی کاری که مهم است کمک کند. جدول زمانی شامل تعیین هدف برای به پایان رساندن یک کار در یک بازه زمانی خاص است. وقتی قبل از شروع یک کار برنامه ریزی میکنید که چه مدت باید طول بکشد، در مورد کار خود جدیتر میشوید. شما میتوانید از جدول زمانی برای برنامه ریزی وظایف فردی، کمک به تیم خود برای سازماندهی یا مدیریت مؤثرتر جلسات استفاده کنید.
4- تکنیک پومودورو را امتحان کنید.
تکنیک پومودورو مانند جدول زمانی شامل جلسات کاری متمرکز با وقفههای کوتاه مکرر با هدف افزایش بهرهوری و کاهش خستگی ذهنی است. این تکنیک از جلسات کاری 25 دقیقهای و استراحتهای پنج دقیقهای برای به حداکثر رساندن تمرکز استفاده میکند. رویکرد پنج مرحله ای برای مدیریت زمان با تکنیک پومودورو شامل موارد زیر است:
- فهرستی از وظایف به ترتیب اهمیت ایجاد کنید.
- تایمر را روی 25 دقیقه تنظیم کنید.
- در طول مدت زمان تایمر روی یک کار تمرکز کنید.
- پنج دقیقه استراحت کنید.
- پس از چهار پومودورو، 15 تا 30 دقیقه استراحت کنید.
5- از ابزارهای مدیریت وظایف استفاده کنید.
استفاده از ابزار مدیریت کار یک راه عالی برای سازماندهی روز کاری، برنامه ریزی موعدهای مقرر شخصی و اطمینان از اینکه زمان کافی برای مدیریت اولویتهای خود دارید، میباشد. شما همچنین میتوانید لیست کارهای مهم را تهیه کنید و در مسیر پروژهها قرار بگیرید، چه از طریق همکاری تیمی و چه برای پروژههای شخصی.
اگر میخواهید کنترل زمان خود را در دست بگیرید و میزان کاری را که میتوانید انجام دهید افزایش دهید، غلبه بر قانون پارکینسون ضروری است. اگر کارها را قبل از مهلت معین به پایان رساندید، میتوانید از زمان اضافی خود برای پیشبرد کار یا استراحت استفاده کنید. هدف این است که کارآمدتر باشید، نه اینکه از خودتان زیاد کار بکشید. با استفاده از قانون پارکینسون در زمان کمتری کارهای بیشتری انجام دهید.
.بیشتر بخوانید:
طرحوارههای ذهنی چیست؟ چگونه از تلههای زندگی رهایی یابیم؟
قانون پارکینسون یک اصل مهم در مدیریت است که بیان میکند زمانی که برای انجام کارها به ما اختصاص داده میشود، به نحوی معمولاً باعث افزایش زمان لازم برای انجام آنها میشود. این قانون نشان میدهد که برای دستیابی به بهرهوری بیشتر و پیشرفت مناسب در سازمانها، نیاز است تا به طور هوشمندانه و دقیق به زمانبندی و تخصیص منابع پرداخته شود. همچنین استفاده از نرم افزار مدیریت وظایف می تواند تکمیل کننده استراتژی هایی باشد که انتخاب کرده اید و به شما در رسیدن به اهدافتان کمک کند.
بدون دیدگاه