از دستاوردهای مهم دکتر مهدی آنت برای جلوگیری از بیماری ام اس و پیشگیری از عوارض آن تولید معجون راپیدا میباشد. در تهیه و ساخت این معجون از ژل رویال طبیعی استفاده شده است. معجون راپیدا سرشار از ویتامینهای K و E و مواد معدنی میباشد.
ام اس چیست؟
سیستم عصبی بدن از یک سری سلولهای عصبی تشکیل شده است که پیام های مغز و نخاع را به تمام اندامهای بدن می رسانند.
اطراف این سلولها را ماده ای از جنس پروتئین و چربی پوشانده که این ماده میلین نام دارد. در بیماری ام اس این ماده تخریب شده و از بین می رود و در نتیجه انتقال پیامهای عصبی مختل میشود. علت این بیماری ناشناخته است اما استعداد ژنتیکی و واکنش سیستم ایمنی بدن در بروز آن موثر است.
علل بیماری ام اس چیست؟
با وجودی که علت اصلی بروز ام اس مشخص نمیباشد، بسیاری از محققان بر این باورند که آسیب به میلین ناشی از پاسخ غیر طبیعی سیستم ایمنی بدن میباشد. در شرایط طبیعی، سیستم ایمنی از بدن در برابر تهاجم عوامل خارجی همچون ویروسها یا باکتریها حفاظت میکند. در ام اس، سیستم ایمنی به بافتهای سالم خود بدن (میلین در سیستم عصبی مرکزی) حمله میکند.
دانشمندان تاکنون علت اصلی این عملکرد نامناسب سیستم ایمنی را کشف نکردهاند. بسیاری از محققان بیان میدارند که چندین عامل در بروز این پاسخ موثرند. یکی از این عوامل، زمینه ژنتیکی فرد میباشد که میتواند باعث افزایش حساسیت به محرکهای مختلف موجود در محیط زندگی وی شود که در بروز ام اس نقش دارند.
این بیماری یک اختلال خود ایمنی در بدن انسان است. این شرایط به معنی این است که سلولهای سیستم ایمنی بدن که به طور عادی به باکتریها، ویروسها، و سایر موارد مانند آن حمله میکنند، در این بیماری به خود بدن فرد حمله مینمایند. هنگامی که بیماری فعال شود، بخشهایی از سیستم ایمنی که عمدتا به آنها سلولهای T گفته میشود، به غلاف میلین عصب که فیبرهای عصبی در مغز و ستون فقرات را در بر گرفته، حمله میکنند. این شرایط باعث ایجاد لکههای التهاب کوچک و آسیب دیدگی بر روی این غلاف میشود.
احتمالا عوامل مشخص باعث فعال شدن سیستم ایمنی و عملکرد آن بطور نادرست میشود. یک تئوری مطرح شده در این رابطه به وجود عامل ویروسی یا سایر فاکتورهای محیطی اشاره داد. این فاکتورها میتوانند بر وضعیت بعضی افراد که سیستم ایمنی آنها دارای شرایط ژنتیک خاص است، تاثیر گذاشته و باعث ابتلا به این بیماری شوند.
آیا ام اس ارثی است؟
ام اس به خودی خود ارثی نیست، هر چند که مطالعات حاکی از وجود ارتباط بروز ام اس و سابقه خانوادگی میباشد. این موضوع بیانگر آن است که اعضای خانواده و یا سایر خویشاوندان نزدیک تا حدی مستعد بروز بیماری ام اس میباشند. با این وجود، 60% افراد مبتلا به ام اس فاقد خویشاوند نزدیک مبتلا به بیماری میباشند.
آیا بیماری ام اس کشنده است ؟
با توجه به اینکه بیماری ام اس یک بیماری اختلال بین سیستم عصبی مغز و اندامها است؛ یعنی اندامها به طور دقیق از مغز دستور نمیگیرند، پس اگر به موقع و به صورت مداوم مورد معالجه قرار نگیرد، میتواند باعث بروز بعضی اختلالات منجر به مرگ گردد؛ اما بیماران زیادی هستند که دارای ام اس بوده و طولانی مدت زندگی کردهاند. بیماران اس ام اس با توجه به سیر این بیماری به چهار دسته تقسیم میشوند:
نوع ۱: RR که به صورت فازهای پیشرفتکننده و پسرفتکننده تازه تظاهر میکند.
نوع ۲: PP که از ابتدا دارای علائم پیشرونده بوده و فاز بهبودی ندارد.
نوع ۳: SP در این نوع ابتدا به صورت پیشرونده و پسرفتکننده بوده، اما مدتی پیشرفتکننده میشود.
نوع ۴: RP که در آن بیماری سیر پیشرفت و بهبود داشته، اما در نهایت سیر پیشرونده دارد.
علائم بیماری ام اس
بیماری ام اس یک بیماری مزمن است که سیستم عصبی مرکزی یعنی مغز، نخاع و اعصاب بینایی را تحت تاثیر قرار میدهد. این میتواند منجر به طیف وسیعی از علائم در سراسر بدن شود.
برخی از علائم ام اس عبارتند از:
- مشکلات در تعادل و راه رفتن
- بیحسی
- گزگز
- عدم تحمل گرما
- دوبینی
- تاری دید
- کوررنگی جزئی
- درد چشم
- از دست دادن جزئی یا کامل بینایی
- خستگی
- سرگیجه
- ضعف در یک طرف یا نیمه پایین بدن
- مشکلات تفکر، یادگیری و برنامه ریزی
- لرزش
- اسپاسم
- احساس شوک الکتریکی ناشی از حرکت دادن سر به روشی خاص
- اختلال در عملکرد جنسی
- مشکلات روده و مثانه
علائم ام اس و شدت آن از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت است. علائم همچنین میتوانند از یک روز یا یک هفته بیایند و از بین بروند و همچنین در طول زمان به تدریج تغییر کنند.
راههای تشخیص
تقریبا تمام علائم این بیماری را میتوان در بیماریهای دیگر نیز مشاهده کرد. به همین خاطر گاهی اوقات اطمینان از ابتلا به این بیماری (در زمان عود اولیه آن) دشوار است. در نتیجه تشخیص قطعی ابتلا به بیماری اغلب تا زمانی که دو مورد حمله یا بیشتر انجام نشود، امکان پذیر نیست.
بعضی از آزمایشها می تواند در تشخیص ابتلا به بیماری مفید بوده و ابتلای احتمالی به بیماری را نشان دهند، یا احتمالا دلیل مشاهده علائم در بیمار را مشخص نمایند. این آزمایشها شامل اسکن ام آر آی، پونکسیون کمری یا نخاعی (شامل نمونه بردای از مایع مغزی نخاعی در ستون فقرات)، و نیز آزمایش پتانسیل فرا خوانده (که در آن الکترودها آهسته شدهاند یا وجود هر گونه الگوی غیر عادی در پالسهای الکتریکی اعصاب خاص در سیستم مغزی نخاعی را کنترل میکنند) هستند.
اختلال تکلم در ام اس
این اختلال ناشی از آسیبهایی است که به بخشهایی از مغز وارد میشود. اختلال تکلم که دیس آرتری هم گفته میشود از خفیف تا حالت شدید بروز میکند. علائم دیس آرتری به شکل زیر است:
- لکنت زبان
- مکث زیاد در بین کلمات
- تغییر در حجم و زیر و بم صدا
- علائم غیرمعمول ام اس
- مشکلات تنفسی
- مشکل در حرکت دادن بازوها
- مشکل در خواندن حالات صورت
- کاهش کنترل در دستها
- کاهش حس چشایی یا بویایی
- سردرد
- از دست دادن شنوایی
- حساسیت بیش از حد به لمس
- خارش پوست یا تغییر احساسات
- علامت لرمیت
- علامت آغوش
- بیثباتی عاطفی
- تشنج
- حساسیت به سرما
- مشکل در صحبت کردن
- مشکل در بلع
- رعشه (لرزش غیرارادی)
- درد عصب سه قلو (نورالژی تریژمینال)
چه عواملی احتمال ابتلا به ام اس را افزایش دهند؟
اکثر افرادی که مبتلا به MS هستند، هیچ فاکتور خطر شناخته شدهای ندارند؛ اما در ۲۰ درصد از مبتلایان به این عارضه، عامل ژنتیکی دخیل بوده است. عامل ژنتیکی به این معناست که یکی از اعضای خانواده فرد مبتلا، این بیماری را دارد. حتی دوقلوهای یکسان نیز خطر ابتلا به این بیماری را ۲۰ تا ۴۰ درصد افزایش میدهند. بنابراین اگرچه داشتن سابقه خانوادگی تا حدودی خطر را افزایش میدهد، اما ام اس یک بیماری ژنتیکی یا ارثی محسوب نمیشود.
سن: در هر سنی بروز ام اس محتمل است اما معمولا در حدود ۲۰ تا ۴۰ سالگی شیوع بیشتری دارد.
جنسیت: زنان دو تا سه برابر بیشتر از مردان در معرض ابتلا به ام اس قرار دارند.
عفونتهای ویروسی: محرکهای ویروسی مختلفی ازجمله ایشتین بار (Epstein-Barr virus) عامل منونوکلئوز عفونی با ام اس در ارتباط هستند.
ویتامین D: کمبود ویتامین D و عدم دریافت نور خورشید با خطر ابتلا به ام اس مرتبط است.
بیماریهای خود ایمنی: در صورت ابتلا به سایر اختلالات خودایمنی مانند اختلالات تیروئید، کمخونی حاد، پسوریازیس، دیابت نوع یک یا بیماری التهابی روده، خطر ابتلا به ام اس تا حدودی بالاتر میرود.
سیگارکشیدن: افراد سیگاری بیشتر از غیرسیگاریها در معرض ابتلا به این بیماری هستند.
علائم ام اس در زنان
- درد
- یائسگی
- خستگی
- افسردگی
- اختلال بینایی
- مشکلات قاعدگی
- اختلال در راه رفتن
- بیحسی در پوست و اندامهای بدن
- علائم ام اس در مردان
- درد بدون علت خاص
- مهمغزی (تغییر شناخت)
- خستگی بدون علت خاصی
- عدم کنترل تعادل و مشکل در راه رفتن
- مشکلات کنترل مثانه یا روده همچون بیاختیاری
- حرکات غیرارادی همچون تکان خوردن یا عدم کنترل اندامها
تغییر شیوه زندگی برای کنترل ام اس
قدمهای زیر در تخفیف برخی علائم ام اس موثر واقع میشوند:
– به میزان کافی استراحت کنید: خستگی از علائم معمول ام اس است و استراحت منجر به کاهش خستگی خواهد شد.
– ورزش کنید: ورزش هوازی منظم در موارد خفیف تا متوسط ام اس مزایای بسیار مفیدی به همراه دارد. این مزایا عبارتند از بهبود قدرت و تونوس عضلانی، ایجاد تعادل و هماهنگی و کمک به کاهش افسردگی. شنا نمونه بسیاری خوبی از ورزش هوازی مناسب برای بیماران ام اسی حساس به گرما میباشد.
– مراقب گرما باشید: گرمای شدید می تواند منجر به ضعف شدید عضلانی شود. اگرچه برخی افراد مبتلا به ام اس با گرما اذیت نمیشوند و حتی از حمام و دوش آب گرم لذت میبرند، ولیکن پیش از در معرض قرارگیری با حرارت بیش از حد، جوانب احتیاط را به جا آورید تا وقتی که از چگونگی واکنش خود مطلع شوید. هیچگاه در سونا یا جکوزی حاضر نشوید مگر اینکه فردی را به عنوان همراه در کنار خود داشته باشید، تا در صورت لزوم به خروج شما از محل کمک کند. چنانچه دچار تشدید علائم توسط گرما شدید، سرد کردن بدن برای مدت چند ساعت منجر به بازگشت شما به حالت نرمال خواهد شد.
– دمای خود را پایین بیاورید: بسیاری از بیماران مبتلا به ام اس با گرما، علائم بیماری شان تشدید میشود. چنانچه در منطقه گرم و مرطوبی زندگی میکنید، در خانه تهویه مطبوع داشته باشید. همچنین حمام ولرم یا سرد نیز میتواند تسکین دهنده و آرام بخش باشد.
– یک رژیم غذایی متعادل و کامل داشته باشید: یک رژیم غذایی سالم و متعادل منجر به حفظ قدرت سیستم ایمنی بدن شما خواهد شد.
آیا کودکان هم مبتلا به ام اس میشود؟
ام اس اغلب در بزرگسالان دیده میشود، اما اخیرا این بیماری نسبت به گذشته در کودکان و نوجوانان بیشتری تشخیص داده میشود. متخصصین مغز و اعصاب بر این باورند که بچههای زیادی مبتلا به ام اس هستند ولی هنوز بیماری آنها تشخیص داده نشده است.
اولین نشانههای ام اس در کودکان با بزرگسالان متفاوت است. ممکن است این بیماری پس از ابتلای کودک به یک اختلال عصبی به نام آنسفالومیلیت منتشر حاد (ADEM) آغاز شود. بیشتر اوقات نشانههای (ADEM) مثل سردرد، گیجی، کما، سیژر، سفتی گردن، تب و کمبود چشمگیر انرژی، پس از چند هفته از بین میروند. اما این مشکلات در برخی کودکان ادامه مییابد که شبیه نشانههای ام اس است.
ام اس در کودکان با سرعت کمتری پیشرفت میکند، اما کودکان یا نوجوانان مبتلا به این بیماری ممکن است در سالهای اول دچار ناتوانیهای جسمی شوند، همچنین این بیماری چالشهای بزرگتری را برای قوه تفکر و احساسات کودکان و نوجوانان ایجاد میکند و ممکن است روی تحصیل، برداشت ذهنی از خود و ارتباط با دوستانش تأثیر بگذارد
چند راهکار برای کنترل و بهبود ام اس
۱. سرکه سیب
چنانچه با بیماری ام اس دست و پنجه نرم میکنید، مصرف سرکه سیب میتواند برای سلامتیتان مفید باشد. اسید استیک موجود در سرکه سیب به جذب بیشتر ویتامینها و مواد معدنی موجود در مواد غذایی مصرفی کمک میکند. همچنین، این ماده به حفظ سلامتی بدن و کنترل عفونتهایی که ممکن است سبب تحریک حملات ام اس شوند، کمک میکند.
۲. زنجبیل
زنجبیل نیز میتواند به مقابله علیه بسیاری از علائم بیماری ام اس کمک کند. به علاوه، زنجبیل نقش بسیار مهمی در محافظت از مغز در برابر استرس اکسیداتیو و بیماریهای عصبی ایفا میکند. به همین خاطر، استفادهی مرتب از زنجبیل میتواند از بروز بیماری ام اس پیشگیری کند.
۳. بابونه
بابونه نیز یکی دیگر از گیاهان دارویی محبوب برای مبارزه با بیماری ام اس است؛ زیرا این گیاه دارویی دارای خواص آنتی اکسیدانی، ضد التهابی، و تقویت کنندگی دستگاه ایمنی بدن است.
۴. زردچوبه
زردچوبه یکی از ادویه محبوبی است که دارای خواص ضد التهابی و محافظت کنندگی از اعصاب است و میتواند به تسکین علائم بیماری ام اس و سایر بیماریهای خود ایمنی کمک کند
۵. ویتامین D
وجود مقدار مناسبی از ویتامین Dدر بدن میتواند به پیشگیری و همچنین درمان بیماری ام اس کمک کند. کمبود ویتامین D میتواند در بروز ام اس و همچنین، عود حملات این بیماری تاثیرگذار باشد. به علاوه، بدن برای جذب کلسیم و مبارزه علیه پوکی استخوان از جمله معضلات بیماری ام اس به ویتامین D نیاز دارد.
معجون راپیدا
معجون راپیدا به علت داشتن مقادیر زیادی از ویتامینها و مواد معدنی میتواند در کنترل و بهبود بیماری ام اس معجزه کند. این معجون خواص ضد التهابی دارد و برای کنترل این بیماری مثمر ثمر است، با ترکیبات ویژه و منحصر به فرد بر پایه ژل رویال طبیعی و ارگانیک ساخته شده است.
بدون دیدگاه