سواد رابطه چیست؟

سواد رابطه شهامت قدرتمند بودن دکتر مهدی انت

سواد رابطه درک و اجرای راه‌ های سالم ارتباط برقرار کردن با انسان‌های دیگر است. خبر خوب این است که هر کس در هر شرایطی می‌تواند با استفاده از آموزش ‌ها به درک و ابزار های مناسب جهت تقویت سواد ارتباطی خود دست پیدا کند.

خبر خوب دوم این است که آموزش سواد ارتباط با انسان‌ های دیگر قابل به ‌کارگیری در انواع رابطه‌ های انسانی است که برخی از مهم‌ترین آن‌ ها عبارت‌اند از:

  • ارتباط درونی (ارتباط فرد با خودش و حسی که نسبت به خود دارد)
  • ارتباط با افراد مختلف
  • ارتباط گروهی
  • طرز رفتار با حیوانات

هر رابطه ‌ای شامل تاثیر گذاری و تاثیرپذیری ‌های متقابل است، به همین دلیل چه در مورد یک توریست که در خیابان می‌بینیم و چه درباره‌ شریک زندگی ‌خود و چه در مورد یک گروه اجتماعی که عضو آن هستیم معیارهای ارتباطی صادق است و کاربرد دارد.

متاسفانه در بیشتر ممالک جهان آموزش‌های پایه برای سواد ارتباطی وجود ندارد. در چنین حالتی انسان ‌ها حتی ناخواسته بیشترین آزار و اذیتشان به انسان‌ هایی می ‌رسد که برای آن ‌ها ارزش قائل هستند.

آن ‌ها راه ابراز محبت یا انتقاد از دیگری، راه درست برقراری ارتباط یا حتی قطع کردن رابطه را بلد نیستند. از دل همه‌ این ناتوانی ‌ها، ناراحتی ‌ها و یا حتی اتفاقات وحشتناک پدید می‌آید. پیشنهاد ما به شما برای اطلاعات بیشتر، مطالعه مقاله صداقت چیست؟ در وبسایت دکتر مهدی آنت است.

سواد رابطه چه سودی دارد؟

آنچه در سواد رابطه می آموزیم در همه انواع روابط می‌تواند برای ما مفید واقع شود. با یادگیری سواد ارتباطی رابطه‌ ما حتی با کسانی که نظرشان بسیار با نظر ما متفاوت است نیز پیشرفت خواهد کرد و زاویه‌ دید جدیدی نسبت به آن پیدا کرده و موفق خواهیم شد در عین حفظ نظرات خودمان ارتباط عمیق ‌تری با آن ‌ها نیز برقرار کنیم.

اگر سواد ارتباطی انسان ‌ها پایین نبود، قدرت انتخاب آن‌ ها در رابطه‌ هایشان بسیار بیشتر و آزادانه‌ تر بود. اگر در یک جامعه سواد ارتباطی در سطح بالایی قرار داشته باشد، اعمال ناشایست و غیرعادلانه کمتر مجال ظهور پیدا خواهد کرد.

علت امر فوق این است که انسان ‌هایی که سواد ارتباطی قابل توجهی دارند، اطلاعات و راه و روش‌ های غلط را قبول نخواهند کرد. این موضوع باعث کمک به مددکاران اجتماعی در برطرف کردن مشکلات مختلف افراد اجتماع نیز خواهد شد.

اهمیت موضوع فوق بسیار زیادتر از آنچه در نگاه اول به نظر می‌رسد است، چون اگر ما بتوانیم با کسانی که اختلاف داریم ارتباط برقرار کرده و ارتباطمان را تا حدی هم که شده گسترش دهیم، از هر نظر دنیای بهتری را برای خود و آن ‌ها خواهیم آفرید.

سواد رابطه پذیرش انتقاد دیگران دکتر مهدی آنت

مضرات نداشتن سواد رابطه

اگر دقت کنیم خواهیم دید که بسیاری از مشکلاتی که ما در زندگی به‌ طور اساسی با آن‌ ها درگیریم ناشی از ندانستن مثلا فرمول ‌های ریاضی یا مسائل پیچیده‌ هندسی نیست، در حالی که همه‌ چنین چیزهایی را به‌دقت می‌آموزیم، از آموزش ‌هایی که مرتبط با سواد رابطه هست بی‌بهره ‌ایم.

بسیاری از مشکلات اجتماعی و مشکلات جهانی از جنگ و فقر گرفته تا نژادپرستی و خیلی موارد دیگر ناشی از نبودن سواد رابطه در نزد انسان‌ها است.

همان‌ طور که سیستم ایمنی بدن ما یکی از مهم‌ترین سیستم‌های وجودمان محسوب می‌شود، سواد رابطه نیز نقش بسیار پر رنگی در ارتباط ما با انسان ‌ها و جهان پیرامونمان دارد. پیشنهاد ما به شما مطالعه مقاله قدرت اثر گذاری و ارتباط موثر چگونه است؟ در سایت دکتر مهدی انت می باشد.

سواد رابطه در کسب و کار

فردی دارای سواد رابطه در کسب و کار است که بتواند در رابطه با کسب و کار خود و مفاهیم اقتصادی مرتبط با آن، بازاریابی و امور مالی صحبت کند. سواد کسب و کار را “توانایی استفاده از اطلاعات مالی کسب و کار در جهت تصمیم گیری بهتر” تعریف می‌کند. سواد ارتباطی در کسب و کار شامل درک مالی، اقتصادی و مدیریتی و درک مفاهیم مربوط به بازار است که برای کارآفرینان و مدیران کسب کارها بسیار ضروری است.

به دلیل اینکه نیاز به نیروی تحصیل کرده و با سواد (البته نه لزوما تحصیلات دانشگاهی) در حال افزایش است و افرادی که نسبت به مسایل مالی و اقتصادی جاهل هستند و به عبارتی از سواد رابطه در کسب و کار کافی برخوردار نیستند و با مفاهیمی مانند هزینه، پس انداز و … آشنایی کافی را ندارند، به علت همین نا آگاهی در مدیریت کسب و کار دچار مشکلاتی فراوانی خواهند شد و در تلاطم های بازار رقابتی نمی توانند طاقت بیاوردند.

پژوهش ها نشان می دهدکه بسیاری از کسب و کارهایی که در چند سال اول برچیده می شوند و توان رقابت با سایر کسب و کارها را ندارند، از مدیران و عواملی بهره می بردند که دارای سواد ارتباطی کافی در زمینه های مختلف مربوط به کسب و کار را نداشته اند.

سواد رابطه خودخواهی دکتر مهدی آنت

توصیه‌های سودمند برای تقویت سواد ارتباطی

کارشناسان حوزه‌ ارتباطات، چند نکته‌ را به عنوان توصیه‌ عنوان کرده اند.

– برای دوست خود وقت بگذاریم، شنونده‌ خوبی باشیم.

– تبادل اطلاعات کنیم.

– خودمان باشیم، اگر بتوانیم در برخوردها خودمان باشیم و نقش بازی نکنیم، بسیار دل‌ چسب ‌تر و مقبول ‌تر خواهید بود. چنان‌ چه خود را زیر نقاب پنهان کنیم، بالاخره دیر یا زود خود واقعی مان آشکار خواهد شد و به روابط ما لطمه خواهد زد. یک رابطه‌ سالم با انسان‌ های واقعی ساخته می ‌شود، نه با شخصیت ‌های ساختگی.

– برای گفت‌ و گو زمان مناسبی را تعیین کنیم.

– روی زمان حال بحث کنیم و از موضوع بحث خارج نشویم. شکست ‌های گذشته قابل تغییر نیستند.

– پذیرای احساس ‌های دیگران باشیم، دیگران را درک کنیم و به احساس آن ‌ها احترام بگذاریم.

– خود را بشناسید، ﺍﮐﺜﺮ ﻣﺎ، از آن‌چه هستیم و دوست داریم باشیم، ﺷﻨﺎﺧﺘﯽ ﻧﺪﺍﺭﯾﻢ. ﺍﻣﺎ ﺗﻼﺷﯽ ﻧﻤﯽ‌ﮐﻨﯿﻢ ﺑﺮﺍﯼ ﺁﻥ ﮐﻪ ﺑﺪﺍﻧﯿﻢ ﻭﺍقعن که هستیم! ﺍﺯ ﻋﻼقه‌ ﺧﻮﺩ، ﺍﺯ ﺧﻮﺍﺳت ‌ﻫﺎ ﻭ ﺍﺯ ﺁن ‌چه ﺩﺭ ﯾﮏ ﺭﺍﺑﻄﻪ ﻃﻠﺐ ﻣﯽﮐﻨﯿﻢ، شناختی نداریم. ﺍﯾﻦ فقر ﺷﻨﺎﺧﺖ و پایین بودن سواد ارتباطی ﺩﺭ ﻧﻬﺎﯾﺖ ﺳﺒﺐ ﻣﯽﺷﻮﺩ ﺩﺭ ﻫﯿﭻ ﺭﺍﺑﻄﻪ ﺍﯼ ﺩﻭﺍﻡ ﻧﯿﺎﻭﺭﯾﻢ، ﺯﯾﺮﺍ ﺗﻌﺮﯾﻔﯽ ﺍﺯ ﺣﺲ خوش‌بختی ﻧﺪﺍﺭﯾﻢ.

– به خود فرصت بدهیم، دوست‌شدن و ایجاد یک رابطه‌ سالم یک‌باره اتفاق نمی‌افتد. نزدیک‌شدن به افراد جدید کمی دشوار به نظر می‌رسد،ولی به خاطر بسپارید آشنا شدن با افراد کمی طول می‌کشد. ایجاد یک رابطه‌ سالم نیاز به زمان دارد.

دکتر مهدی آنت نیز درباره سواد رابطه در ارتباط با افراد می‌گوید: اگر با کسی قصد ارتباط دارید به هیچ عنوان با فرد مقابل وارد چالش‌های سیاسی، مذهبی و اعتقادی نشوید. اگر در حین رابطه با افراد برای بلند مدت، نتوانیم حریم خصوصی آن‌ها را رعایت کنیم و وارد بازی‌های فکری و چالش های اعتقادی شویم، نمی‌توانیم اعتماد آن ها را جلب کرده و ارتباط موثری با آن‌ها داشته باشیم.

فراموش نکنید داشتن ارتباط موثر قوی و نیز نشان دادن سواد رابطه بالا مستلزم جلب اعتماد طرف مقابل و نیز احترام به عقاید فکری و طرز فکر او می باشد.

متاسفانه جامعه‌ ما در کنار فقر علمی و مفهومی، دچار سواد ارتباطی به شدت پایین میان افراد است. بدون هم‌پذیری و درک دیگران همواره با هم ناسازگاریم. از سوی دیگر، کم‌سوادی رابطه باعث شکل‌گیری سوی‌تفاهم‌ها می‌شود، ممکن خیلی نیت نیک به هم‌دیگر داشته باشیم، اما سوءتفاهم‌های مان باعث دوری از هم می‌شود. تلاش کنیم که با همه، آدم خوبی باشیم. محبت، صمیمیت، حس هم‌کاری و صداقت را پیشه‌ خود بگیریم.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *