اعتماد به نفس چیست؟ اهمیت اعتماد به نفس!

اعتماد به نفس چیست؟ اهمیت اعتماد به نفس! دکتر انت

اعتماد به نفس، بنیادی‌ترین بخش شخصیت انسان است که بر تمام جوانب زندگی فرد نفوذ دارد. برخوردار بودن از اعتماد به نفس واقعی، سالم و بالا یک ضرورت حیاتی است. اعتماد به نفس را می توان چنین تعریف کرد: باور و اعتقاد بدون قید و شرط فرد نسبت به توانایی های خود و ارزیابی صحیح و پذیرش نقاط ضعف و قوت خویش برای مواجه و کنار آمدن با چالش های اساسی زندگی است.

انواع اعتماد به نفس در افراد به سه حالت می‌تواند وجود داشته باشد: اعتماد به نفس منطبق با توانایی‌ها و ظرفیت‌های وجودی، اعتماد به نفس کمتر از توانایی‌ها و ظرفیت‌های وجودی، اعتماد بنفس بیشتر از توانایی‌ها و ظرفیت‌های وجودی. موفق دانستن خود در هر حال و اندیشیدن به رشد و پیشرفت، طرح ریزی اهداف جدید و نگریستن به آینده و کسب تجربه از گذشته را از ویژگی‌های افراد دارای اعتماد به نفس بالا می‌توان برشمرد.

به عقیده دکتر مهدی آنت، ناتوانی در درک و بیان خواسته‌ها و نیازهای خود، ناتوانی در برقرار کردن ارتباط‌های بین فردی و اجتماعی، تلقی توانایی‌های خود را پایین‌تر از میزان واقعی، خجالتی بودن و احساس شرم داشتن از ویژگی‌های افراد دارای اعتماد بنفس پایین می‌باشد.

اعتماد به نفس چیست؟

اغلب مردم معنای واقعی کلمه «اعتماد به نفس» را به خوبی درک نمی‌کنند، به همین دلیل آن نوع از اعتماد بنفس و خود باوری را که مطلوب و مورد نظر است، در زندگی تجربه نمی‌کنند چون فکر می‌کنند اعتماد به نفس یعنی، ایمان و اعتماد به موفقیت‌هایی که در کارها به دست می‌آورند. در صورتی که اعتماد به نفس واقعی و حقیقی آن است که قبل از اینکه در کاری موفق شویم، نوعی اعتماد به توانایی خود برای انجام آن کار را داشته باشیم.

اعتماد به نفس یعنی آن احساس و شناختی که از توانایی‌ها و محدودیت‌های بیرونی و درونی خود دارید. بنابراین وقتی که  خود باوری را براساس آن که و آن چه به راستی هستید و نه براساس موفقیت‌ها و دستیابی‌ها یا شکست‌ها و ناکامی‌های خود بنا می‌کنید، چیزی را در خود خلق می‌نمایید که هیچ کس و هیچ چیز یارای گرفتنش را از شما نخواهد داشت.

اعتماد به نفس واقعی همواره در درون شما تولید می‌شود نه از بیرون. این مهارت واقعی، زاییده تعهد شما به خودتان است. این تعهد که هر آنچه لازم باشد، انجام خواهید داد تا به خواسته‌ها و نیازهایتان برسید. اعتماد به نفس واقعی، این نیست که نترسید. بلکه آن است که بدانید و مطمئن باشید با اینکه می‌ترسید، اما بی گمان دست به عمل خواهید زد.

.بیشتر بخوانید:

قدرت اثر گذاری یا ارتباط موثر چگونه است؟ 

اهمیت اعتماد به نفس در چیست؟

افرادی که خود را باور ندارند، دائما احساس پوچی و بی مقداری دارند. کمبود اعتماد بنفس مانند یک مانع بزرگ در مسیر پیشرفت شما می‌باشد و دائما شما را به عقب سوق می‌دهد. این افراد به کارهایی که انجام می‌دهند باور ندارند به همین دلیل تمام کارهایشان با شکست مواجه می‌شوند.

به دلیل ناامیدی شدیدی که بر روح و افکار آن‌ها حکم فرماست، موقعیت‌های خوب زندگی را به سادگی از دست می‌دهند. این افراد همیشه تصویر نامفهوم و گنگی از خود دارند و شناخت کاملی از خود و استعدادهایشان ندارند، به همین دلیل برای پیدا کردن راه صحیح زندگی خود با مشکل روبرو می‌شوند. حس اعتماد به شما اجازه می‌دهد آزاد و مقتدرانه تصمیم بگیرید و روابط بهتری را در زندگی اجتماعی و شخصی‌تان ایجاد کنید.

خصوصیات افرادی که اعتماد به نفس واقعی دارند!

در ادامه می‌خواهیم به خصوصیات اصلی این افراد اشاره کنیم:

۱.برای رفتار دیگران با خودشان استانداردهای مشخص شده دارند.

۲. زبان بدن قوی‌ای دارند.

۳. کمتر از مردم دیگر عصبانی می‌شوند.

۴. برروی اهدافشان پافشاری می‌کنند.

۵. قاطعانه صحبت می‌کنند.

۶. بیشتر وقت‌ها لبخند می‌زنند.

۷. آن‌ها ریسک پذیرند.

۸. آن‌ها “نه” گفتن را بلدند.

۹. آن‌ها از اشتباه کردن نمی‌ترسند.

۱۰. آن‌ها توانایی کمک گرفتن از دیگران را دارند.

چشم‌اندازتان به قله باشد، نوک پیکان عملکردتان چه از جنس اشتباه، چه از جنس غم، چه از جنس شادی، … در راستای هدفتان باشد. به افقی بیندیشید که منتظرش هستید. وقت و فرصت را از دست ندهید. هرچه که پدید می‌آید ‌را خوبی فرض کنید نه سدی برای پیشرفت، از آن کمک بگیرید برای صعود به قله.

این حس شادی آفرین و انگیزشی است. این حس انرژی مضاعفی به شما می‌دهد که گام‌هایتان را مصمم‌تر بردارید تا به قله آرزوهایتان نزدیک و نزدیک‌تر شوید. شما باید مثل یک کوه‌نورد ابزار صعود و بالا رفتن را با خود همراه داشته‌ باشید. یک آدم غمگین و افسرده، یک آدم بی‌انگیزه و ناشاد، یک آدم تهی یعنی کوله‌ خالی! این فرد مسلما بال پرواز به قله را ندارد.

پس “من می‌توانم” را همیشه گوشه‌ ذهن خود، اعتقادات و باورهایتان بسپارید. می‌توانید شاد باشید و دیگران را شاد کنید. می‌توانید خود را دوست داشته‌ باشید و دیگران را دوست ‌داشته باشید. وقت‌ها و فرصت‌های خدادادی را هدر ندهید. از آن‌ها برای خود و برای دیگران استفاده کنید، انگیزه بدهید و انگیزه بگیرید.

شما با نیروی انگیزه و تلاش وجودیتان، سدها را بشکنید، سد خودخواهی، سد غرور، سد بی‌حسی، بی‌هویتی، بی‌حالی و ضعف، سد تهی ‌بودن، سد غم را بشکنید، خود نیروهای وجودیتان را بشناسید و از این نیروهای بالقوه به مثابه بال‌های پرواز سیمرغ گونه در آسمان باورها و اعتقادات بال بگشاید و از بالای ابرها نظاره‌گر شادی‌ها‌ و افکار مثبت گونه خود باشید و از این حس فرح بخش احساس لذت کنید و دیگران را با این حس آشنا کنید. طعم شیرین صعود را در جوار دوستان تجربه کنید.

پس باید این موضوع را جدی بگیریم و اگر احساس می‌کنیم در هر زمینه‌ ای دارای کمبود اعتماد به نفس هستیم، راهی برای افزایش آن پیدا کنیم. فردی که بیشترین تاثیر را روی ما دارد، خود ما هست، پس نباید انگیزه‌ هایی که خودمان می‌توانیم ایجاد کنیم را دست کم بگیریم.

اعتماد به نفس نزدیکی به مقصد تصویر دکتر آنت

انواع اعتماد به نفس

اعتماد به نفس دارای انواع و اقسام مختلفی است و شما به منظور آن که اقتدار شخصی لازم را به دست آورده و رضایتی که استحقاقش را دارید تجربه کنید، به همه انواع اعتماد بنفس نیاز دارید.

اعتماد به نفس رفتاری:

اعتماد به نفس رفتاری به معنای قابلیت و توانایی در عمل کردن و انجام دادن کارهاست. از کارهای ساده گرفته تا کارهای سخت، همانند جامه عمل پوشاندن به رویاهای خود. این همان نوع از اعتماد به نفس است که مورد نظر اغلب ماست.

 اعتماد به نفس احساسی و عاطفی:

اعتماد به نفس احساسی و عاطفی به معنای توانایی در تسلط و به کنترل درآوردن دنیای احساس و عواطف است. این که بدانید چه احساساتی دارید، معنای آن‌ها را بفهمید و بتوانید انتخاب‌های احساسی درست بکنید و از خود در مقابل درد و رنج روحی و لطمه‌ها و صدمه‌های عاطفی محافظت کنید و بدانید چگونه روابطی صمیمی و سالم خلق نمایید.

اعتماد به نفس روحی و معنوی:

سومین نوع اعتماد به نفس که مهم‌ترین آن‌ها می‌باشد، اعتماد به نفس روحی و معنوی است. این نوع از اعتماد بنفس، همان اعتماد و ایمان شما به جهان هستی و کل آفرینش و موجودات است. این ایمان روحی که زندگی، هدف و نهایتی مثبت را در پی خواهد داشت و شما به خاطر هدفی اینجا هستید و زندگی چندین ساله تان بر روی این کره خاکی هدف و مقصودی را دنبال می‌کند. اهمیت اعتماد به نفس بالا آن است که باور داشته باشید، می‌توانید و توانایی آن را دارید که تمام توان تان را به کار بگیرید و شرایط و اوضاع زندگی را آن گونه که مطلوب و دلخواه شماست، تغییر دهید.

.مطالعه بیشتر در سایت مهدی آنت

نقش اعتماد در زندگی چیست؟ اعتماد سازی در بین افراد چگونه است؟ 

اعتماد به نفس نقل قول بزرگان مهدی انت

چگونه اعتماد به نفس را در خود تقویت کنیم؟

در این قسمت نیز به چند مورد از قدم‌‌هایی که برای بالا بردن اعتماد می‌‌توان برداشت اشاره می‌کنیم:

  • عوامل کم کننده اعتماد به ‌نفستان را شناسایی کنید.

پیش از اینکه به سراغ بهبود اعتماد بنفس خود بروید، باید از خود بپرسید که دقیقا چه چیزی است که اجازه اعتماد شما به خود و توانایی‌هایتان را نمی‌دهد؟

ممکن است که دلیل آن عدم تناسب اندام باشد، ممکن است دلیل آن عدم داشتن مهارت‌های ارتباطی باشد و یا ممکن است دلیل آن تجارب کودکی باشند. شما باید ابتدا آنچه که جلوی اعتماد شما به خودتان می‌گیرد را شناسایی کرده و سپس به سراغ بهبود و افزایش آن بروید.

  • برای شناخت خود تلاش کنید.

برای داشتن اعتماد به نفس، ابتدا باید خود را به خوبی بشناسید و به شناخت خوبی از ویژ‌گی‌های شخصیتی خود برسید. سپس ضروری است که نقاط قوت و نقاط ضعف خود را بشناسیم و بر روی نقاط قوت خود تکیه کرده و تا جای ممکن نقاط ضعف خود را بهبود ببخشیم.

  • روی یادگیری‌ مهارت‌های کاربردی و متناسب با ارزش‌هایتان تمرکز کنید.

بسیاری اوقات ما مهارت‌های کافی برای زندگی کردن و برقراری ارتباط نداریم. به همین خاطر است که اکثر اوقات با دیده شک به خود می‌نگریم. در این شرایط برای افزایش اعتماد بنفس ضروری است که مهارت‌های مختلف و متناسب با ارزش‌ هایمان را بیاموزیم.

  • با ترس‌هایتان روبرو شوید.

ترس‌ها نیز یکی از عوامل تاثیر گذار بر اعتماد به نفس ما هستند. گذر از ترس‌ها می‌تواند به ما اعتماد به نفس واقعی دهد، چرا که به ما یادآوری می‌کند که کنترل زندگی‌مان را در دست داریم و توانایی لازم برای ایجاد تغییر را داریم.

به همین خاطر رو به رو شدن با ترس‌ها، پیشنهاد بسیار مناسبی برای بهبود اعتماد بنفس است. برای مثال اگر از صحبت کردن در جمع دوستانتان ترس دارید، سعی کنید که خود را در این شرایط قرار دهید و خود را با این ترس مواجه کنید. زمانی که از این ترس عبور کنید، می‌بینید که کم‌کم اعتمادتان به توانایی‌هایتان افزایش می‌یابد.

  • از روانشناس و مشاور کمک بگیرید.

روانشناس‌ها و مشاوران به عنوان افرادی که با کارکرد ذهن و روان انسان‌ها آشنا هستند، می‌توانند با تحلیل و بررسی زندگی شما، ریشه‌های اعتماد به نفستان را پیدا کرده و با تکرار و تمرین به شما کمک کنند که اعتماد به ‌نفستان را تقویت کنید.

اعتماد به نفس شهامت قدرتمند بودن مهدی آنت

تفاوت عزت نفس با اعتماد به نفس از نظر دکتر آنت

دکتر مهدی آنت درباره اعتماد به نفس و عزت نفس این گونه توضیح می‌دهند:

بعضی اوقات با افرادی مواجه می‌شویم که به ما می‌گویند: “من اعتماد بنفس ندارم “. وقتی از آن‌ها درباره این که چگونه به این نتیجه رسیده‌اند، می‌پرسیم، آن‌ها در جواب می‌گویند: ” فلان موضوع من رو ناراحت می‌کنه، در برابر بعضی فلان موضوع  عکس العمل این شکلی نشون میدم و …”. اما موضوع مهمی که وجود دارد این است که ما با دو اصطلاح متفاوت مواجه هستیم، اعتماد به نفس و عزت نفس.

عزت نفس آنجا اتفاق می‌افتد که من خود را بشخصه انسانی ارزشمند می‌دانم و هیچ چیزی در دنیا قرار نیست ارزش وجودی من را پایین بیاورد. در این صورت است که من نشان می‌دهم از عزت نفس بالایی برخوردار هستم. اما اعتماد به نفس واقعی یعنی من باور دارم هر آن چیزی که دیگران توانسته‌اند انجام دهند، من هم می‌توانم انجام دهم و یا حتی آموزش ببینم.

هر جایی که موضوعی شما را ناراحت کرد و رنجاند، آن را به اعتماد بنفس خود ربط ندهید؛ زیرا شما با کمبود عزت نفس رو به رو هستید و باید هر چه سریع‌تر آن را رشد داده و تقویت کنید. بدانید شما انسان با اعتماد به نفسی هستید؛ زیرا که می‌توانید هر کاری یا هر توانایی که دیگران دارند را با تکرار، تمرین و یادگیری آن کار انجام دهید.

.در وبلاگ دکتر مهدی آنت بیشتر بخوانید:

9 مورد از نشانه‌های عزت نفس پایین و راهکارهایی برای افزایش آن! 

ویژگی‌های افراد با اعتماد به نفس بالا

  • فرد با اعتماد به نفس واقعی در موقع مشکلات و سختی‌ها آرامش خاصی در حرکات و سکناتشان حس می‌کنی و انتقال‌دهنده‌ این حس به مخاطبانشان هستند.
  • با افکار آزاد بهترین تصمیم‌گیرنده هستند. در تصمیمات کم‌تر اشتباه می‌کنند، چون واجد افکار آزاد و دوراندیش هستند، از تصمیمات عجولانه بری می‌باشند.
  • جوانب کارها را می‌سنجند، عاقبت‌نگر هستند. بهترین راهکار را ارائه می‌دهند گوش شنوای افراد شکست‌خورده‌اند بهترین مشاور و هادی آن‌ها هستند.
  • خودباور هستند، به توانایی‌هایشان ایمان دارند و از افکار مثبت‌اندیش خویش استفاده بهینه می‌کنند. افکار منفی دیگران و نقاط ضعف دیگران آن‌ها را ملول و سرد و خسته نمی‌کند. از سرزنش سرزنش‌کنندگان هراس ندارند، چون به باور قلبی رسیدند. نقاط ضعف را تبدیل به نقاط قوت می‌کنند، با سعه‌ صدر و ظرفیت بالایی که از خود سراغ دارند، راهگشا و راهنمایی خوبی به شمار می‌آیند.
  • در وجودشان مغناطیسی هست که افراد را مجذوب خود می‌کنند و از این امر احساس شور و شعف می‌کنند.

همه ما می‌دانیم رسیدن به موفقیت ملزم به داشتن اعتماد به نفس بالاست. از شکست‌ها‌‌ نهراسیم و درجا نزنیم. شکست‌ها جزئی از زندگی است. از آن‌ها تجربه بیاموزیم و باور کنیم که شکست‌ها و سختی‌ها و اشتباهات، پنجره‌ای برای موفقیت است. سختی‌ها نردبان و پلکانی‌ است برای ترقی.

آیا اعتماد به نفس باعث سلامت روان می‌شود؟

بله، فردی که از این ویژگی برخوردار باشد نشخوار فکری کمتری دارد و به همین دلیل احتمال ابتلا به اضطراب و افسردگی در این فرد کمتر است.

نتیجه‌گیری

اعتماد به نفس یک ویژگی مهم است که به افراد اجازه می‌دهد تا اهداف و رویاهای خود را با اطمینان و اعتماد به توانایی‌های خود دنبال کنند. با این حال، برخی از اشتباهات می‌تواند برای اعتماد به نفس مخرب باشد و مانع رشد و رفاه شخصی شود. مهم است که این اشتباهات را بشناسید و روی ایجاد عادات و باورهای مثبتی که می‌تواند به بهبود و حفظ اعتمادبه نفس کمک کند، کار کنید. با تمرکز بر خودگفتاری مثبت، تعیین اهداف واقع‌بینانه و مراقبت از خود، افراد می‌توانند احساس خودکارآمدی و اعتماد به توانایی‌های خود را ایجاد کنند.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *