توانایی نه گفتن و نه شنیدن یک مهارت ویژه برای ارتباطات اجتماعی است. همیشه همه افراد سعی می کنند که به هر چیزی پاسخ مثبت دهند و شاید پاسخ مثبت دادن راحت ترین راه به نظر بیاید، اما تا حالا به این فکر کرده اید که شاید پاسخ منفی بتواند در خیلی از شرایط گزینه بهتری باشد و شما را از بسیاری از دردسرها و مشکلات دور کند.
اگر از آن دسته افرادی هستید که وظایف بسیار زیادی را بر دوش دارید و باید آنها را در زمان بسیار کم انجام دهید می توانید با یادگیری توانایی نه گفتن تمام این وظایف را از دوش خود بردارید و به نوعی استرس های زندگی خود را کم کنید.
در کنار توانایی نه گفتن، توانایی نه شنیدن نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
توانایی نه گفتن و نه شنیدن، یک مهارت است که باید افراد آن را فرا گیرند. تا به حال آیا نه شنیدهاید؟ چه احساسی بعد از شنیدن آن داشتهاید؟ کاملا طبیعی است که تمام افراد بعد از اینکه با پاسخ منفی نسبت به خواسته های خود مواجه شوند، احساس ناراحتی در آن ها به وجود می آید اما آنچه اهمیت دارد این است که احساس ناراحتی در آن ها ادامه پیدا نکند.
دکتر آنت می گوید: تمام افراد به خصوص افرادی که موفقیت های زیادی کسب کرده اند، بارها و بارها با کلمه نه رو به رو شدهاند.
توانایی نه گفتن و نه شنیدن در کسب و کار
چگونه به مشتریان خود نه بگوییم؟ موضوع توانایی نه گفتن و نه شنیدن از دغدغه هایی که است که اکثر ما تا به حال حداقل یک بار با آن روبرو شده ایم، اینطور به نظر می آید کسی که به ما “نه” می گوید، در واقع بی عاطفه است یا نمی خواهد کاری را انجام بدهد یا حتی ممکن است دوست نداشته باشد آن کار را برای ما انجام بدهد.
ساده ترین راه برای اینکه خیلی کمتر از کلمه “نه” استفاده کنیم این است که برای مشتری هایمان به طور شفاف توضیح بدهیم چه کارهایی را می توانیم انجام بدهیم و چه کارهایی را نمی توانیم.
خیلی مهم هست که این توضیحات قبل از اینکه مشتری با مشکلی برخورد کند یا سوالی برایش پیش آید به صورت واضح گفته بشود.
اگر به هر دلیلی مجبور هستید که به مشتری خود “نه” بگویید باید بدانید که مجبورید با خودتان بجنگید. در دنیای کسب و کار های امروزی اگر خلاقیت نداشته باشید، یعنی حرفی برای گفتن ندارید و همین موضوع باید شما را به چالش بکشاند که بتوانید در هر زمینه ای برای اینکه از سایر رقبا متمایز باشید به فکر راه حل ها و روش های خلاق باشید.
برای اطلاعات بیشتر درباره تجزیه و تحلیل مسائل ما به شما مطالعه مقاله توانایی تجزیه و تحلیل چیست؟ چگونه به افراد کمک می کند؟ در وبسایت MehdiAnet را پیشنهاد می دهیم.
بهترین اتفاق زندگی توانایی نه گفتن و نه شنیدن
یکی از بزرگترین اتفاقاتی که میتواند در زندگی ما رخ دهد تا بتوانیم ارتباط بهتری با دنیای پیرامون خود داشته باشیم، توانایی گفتن کلمه “نه” است.
خیلی وقتها ما از این کلمه فاصله میگیریم و نمیتوانیم آن را بیان کنیم، چرا؟؟
زیرا احساس میکنیم وقتی با دوستی یا شخصی یا حتی مخاطب خود صحبت میکنیم و در جواب درخواست او نه میگوییم، این جواب را به شخص او دادهایم، یا با این کار به او توهین میکنیم. حتی به این فکر میکنیم که برداشت او از ما منفی و بد خواهد بود، در صورتی که می تواند واقعیت موضوع دیگری میباشد.
در واقع ما به یک پیشنهاد یا موقعیت نه گفتهایم نه به خود آن شخص، دوست یا مخاطب. با درک درست از این موضوع ما میتوانیم در تصمیمگیری ها شرایط بهتری داشته باشیم و خود را دچار دردسر نکنیم.
اگر یک موقعیت شغلی یا فرصت کاری به ما پیشنهاد شده باشد اما با زندگی و شرایط ما، با تفکرات و عقاید ما سازگار نباشد می توانیم به راحتی به آن نه بگوییم و از تبعات و اثرات منفی آن در زندگی خود جلوگیری نماییم.
بهترین توصیه دکتر انت این است که: تجربه کنید، یاد بگیرید در موقعیت های اضطراری و خاص که با ویژگی ها و شرایط زندگی شما همخوانی ندارد، بتوانید با قدرت از کلمه نه استفاده کنید.
راهکار هایی برای تقویت توانایی نه گفتن و نه شنیدن
پاسخ نه را حق طبیعی دیگران بدانید:
افراد می توانند دیدگاه های متفاوتی داشته باشند، خانواده، همکار و دوستان شما حق این را دارند که به درخواست شما نه بگویند و این موضوع ارتباطی با ارزشمندی شما ندارد. از سویی باید به این فکر کنید که آیا واقعا مسئله ای که بر آن اصرار می کنید، اهمیت زیادی دارد؟ آیا پیام این است که شما در مسیر اشتباهی هستید؟ رسیدن به پاسخ این سوالات میتواند در بلوغ و رشد شخصیت شما تاثیر زیادی داشته باشد و توانایی نه گفتن و نه شنیدن شما را در سطح بالاتری قرار دهد.
پاسخ نه شنیدن را شکست تلقی نکنید:
شکست، بیشتر به معنای نرسیدن به هدف ها است، درحالی که توانایی نه گفتن و نه شنیدن بخشی از مسیر دستیابی به اهداف است. پس باید طرز فکرتان را در این خصوص تغییر دهید.
توانایی نه گفتن و نه شنیدن را فرصتی برای تغییر روش ببینید:
ممکن است شما دارای یک کسب و کاری باشید که در تماس های تلفنی بازاریابی بیش از حد طبیعی پاسخ نه از مشتری می شنوید. در این حالت شما فرصت این را دارید که روش خود را برای کلماتی که به کار میبرید و یا خدماتی که ارائه میدهید تغییر دهید. با بررسی خدمات خود و پیشنهاد هایی که ارائه می دهید متوجه می شوید که چرا پاسخ نه دریافت میکنید.
مقاله سوگیری شناختی چیست؟ در سایت دکتر مهدی انت را نیز مورد بازدید خود قرار دهید.
فرصتی برای شناخت نقاط ضعف خود با توانایی نه گفتن و نه شنیدن :
زمانی که شما بارها و بارها برای درخواستی واحد، پاسخ نه می شنوید بهتر است برگردید و به خود و درخواستتان دقیق تر نگاه کنید شاید مساله ای در شما و یا درخواست شما وجود دارد و اصرار شما در شنیدن پاسخ مثبت به دلیل لجاجت شماست.
توانایی نه گفتن و نه شنیدن را روشی برای افزایش خلاقیت خود در نظر بگیرید:
زمانی که شما از یک روش خاص به جواب نرسید می توانید برای رسیدن به هدفتان راه های مختلف را امتحان کنید و خلاقیت خود را به کار بیندازید. بسیاری از نوآوری ها بعد از شکست های پی در پی به وقوع پیوسته اند.
پاسخ نه را ” به خود نگیرید”:
گاهی لازم است تا ما پاسخ نه بشنویم تا توانمندی ها و استعدادهایمان شکوفا شود. حتما شنیده اید که محرومیت ها باعث شکوفایی استعداد انسان هاست و نه شنیدن، آغازی است برای محرومیت ها و بستگی دارد نگرش شما چگونه باشد.
بر ترس خود از نه گفتن نه شنیدن فائق بیایید:
ترس می تواند ما را مجبور به اجتناب از موقعیت های مختلف کند. درست است که اجتناب می تواند ما را از رنج های احتمالی مصون نگه دارد اما ما نباید فراموش کنیم که این اجتناب به معنی از دست رفتن فرصت های مختلف نیز هست.
ما برای ادامه زندگی و بقای خود نیازمند رابطههای مختلف هستیم. از رابطه های کاری و تحصیلی گرفته تا رابطه های نزدیک تر و صمیمی تر. نه گفتن و نه شنیدن به ویژه در روابط صمیمی، حس طرد شدن به ما می دهد این حس که تو به اندازه کافی خوب و دوست داشتنی نیستی. در واقع این مکالمات درونی خود ویرانگر می باشند که نه شنیدن را تا این حد برای ما سخت میکنند.
هنگامی که ما از دیگران نه میشنویم به عوامل خارجی تاثیرگذار بر آن نه نمیاندیشیم و فورا آن نه را به بیارزشی خود ربط میدهیم، باید بدانیم که دیگران به دلایل زیادی ممکن است به ما نه بگویند و لزوما قصدی برای تحقیر و بی توجهی به ما را ندارند.
اجازه ندهید که تصویر ایده آلی که از دیگران دارید، شما را سرخورده کند. ما باید بدانیم که دیگران نیز مانند ما مشکلات و نقص های خود را دارند و ما نباید اجازه دهیم که نه گفتن و نه شنیدن از آن ها ما را دلسرد کند.
در واقع مهمترین اصل در این باره این است که ما تصویر واقعبینانه ای از دیگران را در ذهن داشته باشیم و بدانیم که آن ها نیز مثل ما پر از تاریکی ها و ضعف های مختلف اند.
از سویی دیگر زمانی که ما بدانیم کسانی که به ما نه می گویند، خودشان نیز پر از ضعف و کمبود هستند می توانیم کمی مهربانانه تر با خود برخورد کنیم و از تخریب و سرزنش خود دست برداریم.
چرا از نه گفتن و نه شنیدن در بازاریابی شبکه ای می ترسیم؟
دکتر مهدی آنت توضیح می دهد:
بیشتر اوقات در بازاریابی شبکهای وقتی از ما درخواست میشود که دو، سه، چهار یا پنج نفر را با خود همراه کنیم تا بتوانیم کار خود را گسترش دهیم، می ترسیم که از افراد نه بشنویم!
به عنوان مثال جی کی رولینگ نوسینده مجموعه کتاب مشهور هری پاتر، حداقل 12 بار از سوی ناشران نه شنید!
مخترع برق، ادیسون، بیش از 10 هزار بار آزمایش کرد، ولی شکست خورد اما از تلاش دست برنداشت.
چه اتفاقی می افتد اگر ما به چند نفر کاری یا چیزی را پیشنهاد دهیم و آنها به ما نه بگویند، هیچ اتفاقی نمی افتد!
این را بدانید که فقط با تکرار و تکرار است که می توانیم به موفقیت دست پیدا کنیم و به اهدافی که برای خود در نظر گرفته ایم برسیم.
ما می توانیم فردا به امروز سختمان بخندیم و با افتخار از آن یاد کنیم و بگوییم: کاری که به تو می گویم انجام بده! بدان من یک روز آن را انجام داده ام و سختیهای آن را تحمل کرده ام ولی توانستم، پس تو هم می توانی. ادامه بده!
.بیشتر بخوانید:
مهرطلبی چیست؟ افراد مهر طلب چه ویژگیهای دارند؟
چگونه با نه گفتن و نه شنیدن، وفادارسازی مشتريان را بيشتر كنيم؟
بايد بدانيم يكی از اصول مهم فروش جرات و توانايی نه گفتن و نه شنیدن و كارهايی است كه در چهارچوب روابط و اصول سازمانی ما قرار ندارد:
اينكه هميشه حق با مشتری است ، يک جمله کلیشه ای است كه برای فرار خودمان از جواب نه دادن انجام می دهيم!!! البته برای نه گفتن به مشتری شتاب نکنید. فقط صادق باشید. اگر نمیخواهید تسلیم درخواست یک مشتری شوید، مودبانه رفتار کنید و دلیل را توضیح دهید. وقتی زمان میگذارید تا نقطه نظر خود را توضیح دهید، افراد به طور شگفت آوری شما را درک میکنند.
حتی میتوانید آن ها را جذب روش تفکر خودتان کنید. اگر قانع نشدند، یکی از رقبا را پیشنهاد کنید، البته اگر فکر میکنید این راه حل بهتری است.
ولی در کسب و کارها، بزرگترین ترس می تواند از دست دادن مشتری هایمان باشد.
بدون دیدگاه