قدرت اثر گذاری یا ارتباط موثر یکی از اصلی ترین ارکان زندگی اجتماعی است. آشنایی با این مفهوم به شما کمک می کند تا از هرگونه سوء تفاهم جلوگیری کرده و روابط کاری و شخصی خود را بهبود ببخشید.
ارتباط موثر چیست؟
ارتباط موثر چیزی فراتر از تبادل اطلاعات و در مورد درک احساسات و اهداف موجود در اطلاعات است. به این ترتیب در ارتباط موثر علاوه بر اینکه پیامی را به طور واضح منتقل می کنید، باید به گونه ای گوش فرا دهید که معنای کامل گفته ها را بدست آورید و باعث شوید شخص مقابل احساس شنیده شدن و درک شدن کند.
به نظر می رسد ارتباط موثر باید یک امر غریزی باشد. اما اغلب اوقات وقتی می خواهیم با دیگران ارتباط برقرار کنیم، دچار اختلاف نظر می شوند. ما یک چیز می گوییم، شخص دیگر چیز دیگری می شنود و سوء تفاهم، نا امیدی و درگیری ایجاد می شود. این امر می تواند در خانه، مدرسه و روابط کاری مشکل آفرین باشد.
دکتر مهدی انت معتقد است که برای بسیاری از ما برقراری یک ارتباط موثر نیاز به یادگیری برخی مهارت های مهم دارد. اگر در تلاش برای بهبود ارتباط با همسر، فرزندان، رئیس یا همکاران خود هستید، یادگیری این مهارت ها می تواند ارتباط شما با دیگران را تعمیق بخشد. ارتباط موثر همچنین اعتماد و احترام بیشتری ایجاد میکند. همچنین انجام کارهای گروهی، حل مشکلات و سلامت کلی اجتماعی و عاطفی شما را بهبود بخشد.
انواع ارتباط
ارتباط قدرت مدار خود محور
شخصی که چنین رفتاری دارد معمولا :
-می خواهد نظر خودش را به دیگران تحمیل کند.
-بیشتر نصیحت می کند، پند و اندرز می دهد.
-رفتارش مستبدانه و دیکتاتوری است.
ارتباط منفی و منفعل
در این روش شخص آگاهانه سعی می کند:
-از درگیری اجتناب کند، حتی اگر نتیجه اش رنج بردن خودش باشد.
– به جای عمل، عکس العمل نشان می دهد.
-خواسته های دیگران را به خواسته های خود ترجیح می دهد و اطرافیان هم بیشتر از رفتار او سوء استفاده کرده و از طرف آن ها تصمیم می گیرند و سهم آن ها را در رابطه انکار می کنند یا به آن ها کار بیشتری ارجاع می دهند. توصیه میکنیم از مقاله مدیریت زمان و دلیل اهمیت آن در وبسایت دکتر آنت نیز بازدید نمایید.
ارتباط مؤثر و مثبت
شخصی که رفتاری مثبت و تأثیر گذار دارد:
-در درجه اول با خودش و درونش رابطه ای آگاهانه دارد و از سلامت روانی برخوردار است.
-خود و دیگران را آن طور که هستند می پذیرد و به نیاز ها، احساس ها، افکار و ارزش های خود واقف است.
-به رهبری اراده خود برای نیاز های خود فعالیت می کند و در صورتی که در این زمینه به کمک دیگران نیاز پیدا کند، آن را بیان می کند و از دیگران کمک می خواهد و در عین حال برای دیگران و حقوقشان هم احترام قائل است.
-برای کسب حقوقش مقاومت می کند اما نظر و اراده خود رابه دیگران تحمیل نمی کند.
-می تواند احساس ها،خواسته ها و عقاید خود را صادقانه بیان کند.
مهارت های ارتباطی موثر چند نوع هستند؟
دکتر مهدی آنت مهارت های ارتباطی موثر را به عنوان زیر مهارت های مختلف در ادامه در نظر میگیرد:
گوش دادن موثر
گوش دادن فعال، مهارت مهمی در ارتباط موثر در نظر گرفته شده است. فعالانه درگیر گفتگو باشید، فعالیتی که به گوینده کمک می کند معنای خود را منتقل کند. هدف آن ها این است که اطمینان حاصل کنند شنونده به آنچه گفته می شود گوش می دهد و حدس نمی زند. این توانایی در برقراری ارتباط موثر، گوینده را از ابهام باز می دارد.
در پایان یک مکالمه، شنونده فعال و موثر کسی است که دقیقا می داند چه چیزی گفته می شود. در حالی که گوش دادن موثر یک مهارت و تلاش اکتسابی است، اطلاعات، درک، نتایج ارزشمند بیشتری را فراهم می کند و مانند بسیاری از مهارت های ارتباطی موثر، یک فرایند دو طرفه یا تعاملی است. به عبارت دیگر، کافی نیست که شنونده فقط گوش کند و تمام توجه خود را معطوف به سخنان گوینده کند، بلکه برای اطمینان از فهمیده شدن آن ها، باید نتیجه گیری خود را به طور خلاصه به آن ها منتقل کند.
برای مطالعه بیشتر درباره گوش دادن موثر از مقاله توانایی گوش دادن موثر و اهمیت آن در روابط اجتماعی و کاری در سایت مهدی آنت بازدید کنید.
کنترل احساسات
کنترل عاطفی، به عنوان دسته دیگری از مهارت های ارتباطی موثر در برقراری، تداوم و سلامت روابط اجتماعی نقش مهمی دارد. مفهوم هوش هیجانی بستگی زیادی به اهمیت و تأثیر این جنبه از روند روابط اجتماعی دارد. این دسته به توانایی بیان و کنترل احساسات و همچنین دستکاری احساسات دیگران اشاره دارد.
دانش ارتباطات
توانایی دریافت و ارسال پیام های ارتباطی روشن مقوله دیگری در رابطه با مهارت های ارتباطی موثر در نظر گرفته شده است. نه تنها دریافت و ارسال پیام به معنای عام، بلکه توانایی آشکار کردن معنای واقعی پیام های کلامی و غیر کلامی در ارتباطات اجتماعی مهم است.
قاطعیت در برقراری ارتباط
قاطعیت نیز یکی دیگر از مهارت های ارتباطی موثر محسوب می شود. این مهارت به توانایی بیان برخی عقاید و احساسات اشاره دارد که در عین سلیم بودن، گاهی اوقات با هنجار های گروه مطابقت ندارند. شجاعت برای حل سوالات و نگرانی های شما نیز صرف نظر از واکنش های عاطفی دیگران، باید در پی بر طرف کردن ابهامات، استفاده شود.
چهار نکته تاثیرگذار در برقراری ارتباط موثر در فروش
در یک محیط کاری، که همواره به دلیل سهولت استفاده از ابزار های ارتباطی و سازگار شدن با فناوری به منظور آسان تر کردن مشاغل، به سرعت در حال تغییر است.
مهارت های نرم
مهارت های نرم نقش مهمی در بالا بردن ارزش و توانایی های فرد دارند. مهارت های نرم مجموعه ای از مهارت های مردمی، ارتباطی، ویژگی های شخصیتی، هوش اجتماعی و هیجانی می باشند. مهارت های ارتباطی در برقراری ارتباط موثر در فروش با افراد هم رده و یا افراد عالی رتبه از اهمیت بالایی برخوردار هستند و همچنین در فراگیری مهارت های جدید نقش بسزایی دارند.
احساسات خود را کنترل کنید.
احساسات نقش بسزایی در چگونگی ارتباط برقرار کردن فرد دارند. پوشیده نیست که انسان ها تسلیم احساسات خود میشوند و اجازه میدهند بر چگونگی برقراری ارتباط موثر و صحبت کردن آن ها تاثیر بگذارند. اگر موضوع بحث، حساس و جنجالی باشد احساسات قادر هستند با ارتباط موثر تداخل ایجاد کرده و منجر به استدلالی غرض ورزانه و یا ناتوانی در پذیرش دیدگاهی متفاوت شوند.
برای اطلاعات بیشتر و خواندن مطالب مفیدتر پیشنهاد میکنیم از مقاله چگونه با انتخاب بهترین زاویه دید به بهبود روابط کمک کنیم در وبسایت دکتر انت بازدید نمایید.
از ارتباطات غیر کلامی آگاه باشید.
ارتباطات غیر کلامی عبارتند از حرکاتی که فرد در حین صحبت کردن و یا گوش دادن به کار میبرد. این حرکات میتواند اعم از حالت های چهره و بدن، حرکات بدن، ارتباط چشمی و آهنگ حرف زدن باشد. یک ارتباط گر موفق قادر است که به طور موثر این موارد را در گفتگوی خود به کار ببندد. این حرکات زمانی که قادر به ابراز پیامی نیستیم نقش بسزایی در انتقال آن دارند.
واضح و شفاف باشید.
جمع بندی افکار و یادداشت برداری از آنچه میخواهید منتقل کنید قبل از برقراری ارتباط موثر میتواند در بیان و ابراز شفاف عقیده، پیام و منظور بسیار کمک کننده باشد.
برقراری ارتباط موثر در فروش مهارتی مهم است که میتواند پیچیده باشد و در طی دوران رهبری به وجود آمده و رشد داده میشود. همواره به دنبال ارتباط غیر کلامی، حرکتی و نشانه های کلامی باشید. به خاطر داشته باشید که قبل از شروع گفتگو فکر کرده و نظرات خود را به وضوح بیان کنید. این نکات شاید شما را در عرض یک شب تبدیل به رهبری موفق و یا عضو مهمی از یک تیم نکند اما به شما کمک میکنند که به طور موثر عقاید و افکار خود را منتقل کنید به طوری که در ذهن مخاطب باقی بمانند.
ممکن است تصور کنید دشوار است که همیشه مراقب این همه حرکات بدن و تقلید آن ها به صورت صحیح در زمان مناسب باشیم. اما واقعیت این است که قرار نیست همه این اقدامات را خودآگاهانه انجام دهیم.
اگر بتوانید ضمیر ناخودآگاه خود را به درستی برنامه ریزی و تربیت کنید، این قسمت از ذهن شما، خود به خود اطلاعات صحیح را دریافت می کند و در زمان مناسب بدون اینکه متوجه شوید زبان بدن شما را به شکل صحیح هدایت می کند.
همانطور که بسیاری مواقع متوجه حرکات زبان بدن خود نیستید در برقراری ارتباط موثر نیز با برنامه ریزی صحیح ضمیر ناخودآگاه می توانید اقدامات صحیح را بدون فکر کردن به جزئیات انجام دهید و در نتیجه نفوذ و تاثیر گذاری بیشتری بدست آورید.
بدون دیدگاه