زبان بدن چیست؟ کاربرد آن در زندگی و کار

زبان بدن چیست؟ کاربرد آن در زندگی و کار dr.anet

زبان بدن نوعی از مکالمات غیر شفاهی است که در آن رفتارهای فیزیکی به جای لغات برای بیان احساسات یا تبادل اطلاعات استفاد می شوند.

برخی از شاخص های زبان بدن عبارتند از حالات صورت، وضعیت بدن، حرکات، حرکت چشم، لمس و استفاده از فضا.

زبان بدن را نباید با زبان اشاره اشتباه گرفت زیرا زبان اشاره زبانی کامل مانند زبان هایی است که صحبت می کنیم و سیستم گرامری پیچیده خود را دارد و می توان در آن خصوصیات اساسی که در تمام زبان ها وجود دارد را نشان داد.

از طرف دیگر زبان بدن سیستم گرامری ندارد و به جای داشتن یک معنای خاص برای هر حرکت مشخص، می توان معانی متعددی را از آن برداشت کرد، بنابراین زبان بدن، زبانی مانند زبان اشاره نیست و به خاطر شهرت آن در هر فرهنگی، آن را زبان می نامند.

زبان بدن چیست؟

یک شخص در هنگام صحبت و ارتباط با شما به صورت غیر ارادی و ناخودآگاه یک سری حالات و رفتارهای بدنی خاصی از خود بروز می دهد. این رفتارها و حالت ها اصطلاحا زبان بدن نام دارد.

رفتار و حالاتی مانند حالت قرارگیری دست ها و پاها، ارتباط چشمی و … مجموعه ای از اطلاعات با خود دارند که با دانستن آن ها می توان احساسات لحظه ای شخص مقابل را بدست آورد.

در مواردی که شخص یک تغییر و چالش احساسی را در درون خود تجربه می کند معمولا این تکاپو در زبان بدن آشکار می شود. استرس و اضطراب، ترس، دروغگویی، احترام، تواضع، اعتماد به نفس و صدها مورد دیگر در زبان بدن تا حد بسیار بالایی قابل تشخیص است.

چگونه باید زبان بدن را  تفسیر کرد ؟

دکتر مهدی آنت تفسیر زبان بدن یک کار پیچیده می داند، رفتارهای غیر شفاهی خودشان پیچیده هستند زیرا هر انسان منحصر به فرد بوده و خود را به شکل متفاوتی نشان خواهد داد.

تفسیر زبان بدن می تواند چالش برانگیز باشد زیرا برای تفسیر نشانه هایی که افراد دیگر برای شما می فرستند باید تصویر کاملی از آن ها داشته باشید. برای مثال آیا این فرد امروز اشاره کرده است که با همسر خود دعوایی داشته و یا در کارش ارتقا نگرفته است؟ یا در تمام وقت شام به طور قابل توجهی مضطرب بوده؟

وقتی به تفسیر زبان بدن افراد دیگر می پردازید، حتما باید هرجا ممکن بود شخصیت، فاکتورهای اجتماعی، رفتارهای شفاهی و وضعیت او را نیز در نظر بگیرید، درست است که همیشه به این اطلاعات دسترسی نخواهید داشت اما این ها برای تفسیر زبان بدن مفید خواهند بود. انسان ها پیچیده هستند پس نباید از اینکه چطور خودشان را به شکل پیچیده ای با بدنشان نشان می دهند تعجب کرد.

شما می توانید تفسیر زبان بدن را با دیدن یک برنامه تلویزیونی مورد علاقه خود مقایسه کنید، شما تنها یک صحنه از این برنامه را نمی بینید بلکه برای اینکه بتوانید درست معنای هر صحنه را درک کنید باید همه بخش ها را نگاه کنید. شما باید قسمت های قبلی، تاریخچه شخصیت ها و کل فیلم را در ذهن داشته باشید.

در مورد تفسیر زبان بدن نیز باید تصویر کامل تری از فرد در ذهنتان باشد. به تفاوت های فردی دقت داشته باشید، وقتی صحبت از زبان بدن می شود هیچ تناسب خاصی برای همه افراد وجود ندارد.

اگر می خواهید بتوانید تفسیر زبان بدن افراد دیگر را درست انجام دهید احتمالا باید کمی ابتدا آن فرد را بشناسید. چیزی که برای یک نفر درست است شاید همیشه برای فرد دیگر درست نباشد.

ما برای اطلاعات بیشتر به شما مطالعه مقاله خود شناسی چیست؟ چه کمکی در بهبود کسب و کار می کند؟ در سایت mehdi anet پیشنهاد می کنیم.

زبان بدن ژست قدرتمندانه گرفتن Mehdi Anet

 

کاربرد زبان بدن در زندگی روزمره

مهدی آنت، کاربرد زبان بدن در ارتباطات را به عنوان عاملی مهم برمی شمارد. در ارتباطات روزمره، کار و فعالیت ها، تربیت فرزند، ارتباط با همسر و … می توان از زبان بدن بهره برد. این موضوع بخصوص برای افرادی که در بیان احساسات خود مشکل دارند می تواند بسیار موثر باشد. به همین جهت تسلط و آموزش زبان بدن امری ضروری بنظر می رسد. در زیر به برخی از این موارد اشاره شده است:

  • تشخیص دروغگویی و صداقت فرد
  • تشخیص استرس، اضطراب، هیجان و ترس
  • تشخیص حس اشخاص نسبت به خود
  • پیشبینی موضع، رفتار و تصمیمات افراد
  • و ده ها مورد دیگر …

اعضای بدن در استفاده از زبان بدن کدامند؟

زبان بدن در روانشناسی اهمیت بسیاری دارد، به طوری که مشاورین روانشناس حتی برای درک صحیح از حالات و درون مراجعین خود از روانشناسی زبان بدن استفاده می کنند تا بهتر بتوانند در جلسات مشاوره روانشناسی حضوری و غیرحضوری بهره ببرند!

تعریف زبان بدن جمله ای گسترده است چون تقریبا همه چیز را در قلمرو اشاره شناسی پوشش می دهد، از خوشه های منفی تا کردن بازو، جمع کردن پا، حرکات ناخوشایند چهره تا حرکات مثبت تر سر، رفتار چشم، لمس کردن، فضای شخصی، تفسیر شخصیت و خلق و خو براساس ویژگی های صورت را شامل می شود.

سرعت، لحن، حجم، اوج صدا، حرکات معکوس و زبان اشاره مواردی از زبان بدن هستند که ما تمام این حرکات را غالبا بدون این که آگاه باشیم، به صورت روزانه استفاده می کنیم.

زبان بدن در فرهنگ های مختلف

اکمن فرایزن و سورنسون، هنگام بررسی حالات چهره افرادی از پنج فرهنگ بسیار متفاوت به این نتیجه رسیدند که همه فرهنگ ها برای نشان دادن هیجان از یک مبنای حالات چهره ای استفاده می کنند که همین آنها را به این نتیجه رساند که این حالات ها مادرزادی است. هرچند هنوز منازعاتی در این باره وجود دارد که آیا بعضی از حالات و ادعا ها از فرهنگ آموخته می شوند و به صورت عادت در می آیند یا ژنتیکی هستند.

به عنوان مثال بیشتر مردان هنگام پوشیدن کت اول آستین راست خودشان را می پوشند در حالی که بیشتر زن ها اول آستین چپ کتشان را به تن می‌کند این نشان می‌دهد مردان برای اجرای این کار از نیمکره چپ مغزشان استفاده می‌کنند در حالی که زنان از نیم کره راست.

هنگامی که مردی با زنی از خیابون شلوغ عبور می کند به طور معمول هنگام عبور از خیابان بدنش را به سمت آن متمایل می کند و آن خانم هم به طور تقریبی بدنش را از او دور می‌کند تا از این طریق از خود محافظت کند. آیا این واکنش زن مادرزادی است یا با تماشای دیگر زنان یاد گرفته ناخودآگاه این حرکت را انجام می دهد.

آنچه تحقیقات نشان داده این است که تفاوت ‌های فرهنگی بسیار است اما علائم بنیانی زبان بدن در همه جا یکسان می باشد. با این حال امکان دارد اشاره و حرکتی در فرهنگی خاص رایج و دارای تفسیری شفاف باشد چه بسا همان حرکت و اشاره در فرهنگ دیگر بی معنا یا حتی دارای معنای سراسر متفاوت باشد.

زبان بدن نقل قول از بزرگان Mehdi Anet

 

معنای حریم شخصی افراد در زبان بدن چیست؟

برای شما این سوال پیش آمده که معنای حریم شخصی افراد در زبان بدن چیست؟

اصطلاح حریم‌شناسی را ادوارد هال، محقق انسان‌ شناسی ابداع کرده است. این لغت به معنای فاصله ‌فردی است که افراد در آن فضا احساس راحتی می‌کنند، و در صورتی که سایرین از آن محدوده عبور کنند، فرد حسی ناخوشایند را تجربه می‌کند.

همان‌ گونه که حالت چهره و حرکت اجزای بدن می‌تواند نشانه‌ های مختلفی از احساسات فرد را به سایرین منتقل کند، فضای فیزیکی بین دو فرد نیز اطلاعات مختلفی از زبان بدن او به ما می‌دهد.

ادوارد هال انواع حالت‌ های فضای شخصی را به چهار مدل اصلی تقسیم می‌کند، این حالت‌ ها شامل موارد زیر هستند:

۱. فاصله صمیمی: ۱۵ تا ۴۵ سانتی‌متر

این میزان از فاصله در میان افراد صمیمی مشاهده می‌شود. داشتن یک رابطه نزدیک و قوی میان آن دو نفر را نشان می‌دهد. این حالت در هنگام برخوردهای صمیمی و نزدیک مانند بغل‌کردن، زمزمه‌ کردن در گوش یکدیگر و لمس دو طرف ایجاد می‌شود.

۲. فضای شخصی: ۴۵ سانتی‌متر تا ۱ و نیم متر

این فاصله و میزان فضای شخصی معمولا در بین افراد خانواده و یا میان دوستان نزدیک وجود دارد. هر قدر که افراد در این حالت به یکدیگر نزدیک‌تر شوند، نشان‌ دهنده میزان صمیمیت و نزدیکی رابطه آن‌ ها با یکدیگر است.

3. فضای اجتماعی: ۱ و نیم الی ۳ و نیم متر

این میزان از فاصله در میان افرادی دیده می‌شود که با یکدیگر آشنا هستند. البته با آشنایی که مثلا همکار شما است و در طول هفته او را سه یا چهار بار می‌بینید، ممکن است احساس راحتی بیشتری کنید و نزدیک ‌تر قرار بگیرید.

در صورتی که فرد مقابل را به ‌خوبی نشناسید، مثلا راننده اداره پست که شاید او را ماهی یک بار ملاقات کنید، ترجیح می‌دهید فاصله بیشتری از او بگیرید و در همان اندازه ۱/۵ الی ۳/۵ متری او قرار بگیرید.

4. فاصله عمومی: ۳ و نیم الی ۷ و نیم متر

این میزان از فاصله معمولا در حالتی ایجاد می‌شود که صحبت عمومی داشته باشید. صحبت در کلاس درس یا ارائه در یک جلسه کاری مثال‌هایی از صحبت‌های عمومی هستند که در آن‌ها به این میزان فاصله از سایرین نیاز داریم.

البته نباید فراموش کنیم که میزان رعایت فاصله عمومی و داشتن حس راحتی فردی در فرهنگ‌ های مختلف، متفاوت است.

به طور مثال در آمریکای لاتین و آمریکای شمالی، افرادی که از آمریکای لاتین هستند، به ‌راحتی نزدیک هم قرار می‌گیرند و احساس راحتی می‌کنند اما افرادی که از آمریکای شمالی هستند ترجیح می‌دهند فضای خصوصی بیشتری داشته باشند.

ارتباط با دیگران مهم ترین بخش از زندگی ما انسان ها می باشد که ساختاری اجتماعی داریم. اکنون می دانید افرادی که در ارتباطات خود با دیگران از میمیک‌ های صورت و چشم هنگام صحبت کردن، استفاده می کنند، تبحر و تاثیر بیشتری در آن ها دارند و به نوعی اعتماد بنفس بیشتری نیز از خود نشان می دهند.

هنگام استفاده از دستان برای تاثیر بیشتر و نفوذ کلام، بهتر است به اشاراتی که قالبا حالت دستوری و برتری نسبت به دیگران است استفاده شود و همیشه حالت لیدر را در برقراری ارتباط حفظ کنید، خصوصا در روابط کاری و اقتصادی.

نقش زبان بدن در ارتباط موثر از زبان دکتر مهدی آنت

وقتی صحبت از ارتباط موثر می‌شود، موضوع بسیار مهمی که باید حتما به آن توجه داشته باشیم، زبان بدن است.

حتما برای شما هم پیش آمده است که با دوستی یا شخصی در حال صحبت بوده‌اید و از حالت بدن و عکس العمل های او در حین صحبت متعجب کلافه و خسته شده اید. اگر در حین گفتگو  دست های خود را زیاد حرکت دهید یا بدن و سر خود را به دفعات به اطراف بچرخانید و در کل حالت نا آرام و بی قراری داشته باشید، طرف مقابل را دچار خستگی از مکالمه خواهید کرد.

گاهی ممکن است دیده باشید وقتی از کسی سوالی می‌کنیم یا درباره چیزی که نیاز به اشاره مستقیم دارد صحبت می کنیم، هیچ عکس العملی از او نمی‌بینیم. او یا دست درجیب خود فرو برده یا هیچ حرکتی نمی‌کند که ما را متوجه منظور خود کند، در نتیجه ما یا مجبوریم خود با قوه تخیلمان مقصود او را درک کنیم یا از فهمیدن منظور او منصرف شویم.

اگر می‌خواهید ارتباط خوبی داشته باشید،اگر می‌خواهید مخاطب شما درک کند که شما چه می گویید، نیاز است که زبان بدن فعالی داشته باشید. نه خیلی باز و نه خیلی بسته! به صورت کاملا عادی از بدن، سر، دستها و … خود در حین گفتگو استفاده کنید.

برای اینکه بیشتر درباره زبان بدن بدانید به سراغ فیلم ها و کتاب های آموزشی در این زمینه بروید و خوب یاد بگیرید تا بتوانید با افراد مختلف درست به موقع و خوب ارتباط برقرار کنید.

پیشنهاد ما به شما مطالعه مقاله قدرت اثر گذاری یا ارتباط موثر چگونه است در وبسایت مهدی انت می باشد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *