جلوگیری از یائسگی زودرس و بهبود علائم بعد از آن با معجون وانیتا

جلوگیری از یائسگی زودرس و بهبود علائم بعد از آن با معجون وانیتا دکتر مهدی آنت

از دستاوردها و ابداعات دکتر مهدی آنت و خانم زهره فرمانروا، ساخت و عرضه معجون وانیتا از ژل رویال طبیعی به عنوان مکمل اختصاصی بانوان برای جلوگیری از یائسگی زودرس و علائم بعد از یائسگی بوده است.

معجون وانیتا علائم یائسگی و پیری را کندتر کرده و از یائسگی زودرس پیشگیری می‌کند. همچنین در بهبود علائم پس از یائسگی نیز بسیار مؤثر واقع شده است.

وانیتا به دلیل غنی بودن از کلسیم، آهن، فسفر، پتاسیم و … در بهبود و تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش خستگی و افسردگی و پیشگیری از سرطان، تأثیرگذار است. همچنین باعث سم‌زدایی از کبد و کلیه شده و علائم آسم را کاهش می‌دهد.

یائسگی چیست؟

یائسگی یکی از دوره‌های طبیعی زندگی اغلب زنان است که در آن قاعدگی برای همیشه متوقف می‌گردد و آنان دیگر قادر به بچه دار شدن نخواهند بود. به عبارت دیگر به موازات افزایش سن، به تدریج تخمدان‌ها هورمون‌های تنظیم کننده قاعدگی (شامل استروژن و پروژسترون) کمتری تولید می‌کنند و با گذشت زمان، بلوغ تخمک در تخمدان‌ها هم مختل می‌گردد. این تغییرات هورمونی منجر به کاهش توانایی باروری می‌گردد.

درابتدا عادت ماهیانه نامرتب شده و سپس به طور کامل قطع می‌شود. زنانی که به مدت یک سال مداوم عادت ماهیانه نداشته باشند، یائسه محسوب می‎شوند. یائسگی با یک سری تغییرات جسمی و روحی همراه است.

برخی از علائمی که با یائسگی به وجود می‎آیند مانند:

گرگرفتگی، تپش قلب، تعریق، اضطراب و بی خوابی در ابتدای یائسگی شدت بیشتری داشته، ولی با گذشت زمان بهبود می‌یابد. بعداز یائسگی خطر ابتلا به مشکلاتی از قبیل پوکی استخوان، بیماری‌های قلبی و عروقی، بی اختیاری ادرار، کم شدن ترشحات زنانه و افسردگی افزایش می‌یابد.

سن شروع یائسگی معمولا چند سالگی است؟

همان طور که بلوغ تدریجی است، یائسگی نیز روندی تدریجی دارد. خاتمه یافتن تدریجی دوران باروری زنان باعث می‌شود که آنان کم کم به تغییرات فیزیولوژیک دوران یائسگی عادت کنند. در غیر این صورت با قطع ناگهانی ترشح هورمون‌ها چه بسا اعضای بدن دچار اختلال عملکرد می‌شوند. در مجموع، یائسگی با خاتمه فرایند تخمک گذاری آغاز می‌شود که زمان آن در جوامع و نژادهای گوناگون متفاوت است.

سن یائسگی در ایران بین 49/2تا 49/9 سالگی (بطور متوسط 5/49 سالگی) است. به طور معمول، تخمک گذاری بین 40 تا 45 سالگی خاتمه می‌یابد و از آن به بعد گه گاه تخمکی آزاد می‌شود. به همین دلیل شاهد حاملگی‌های ناخواسته اندکی در حول و حوش این سنین هستیم.

در 40 تا 45 سالگی هم اگر تخمک گذاری انجام شود، به علت مناسب نبودن کیفیت تخمک‌ها، حاملگی موفق به ندرت مشاهده می‌شود. در صورتی که بارداری در این سنین (45 به بالا) رخ دهد، احتمال آنومالی (ناهنجاری) جنین حدود 40 درصد بیشتر از سایرین است. یائسگی به دو نوع زودرس و دیررس تقسیم می‌گردد. چنانچه یائسگی در سن زیر 40 سال بروز کند به آن یائسگی زودرس و چنانچه بعداز 55 سال رخ بدهد به آن یائسگی دیررس اطلاق می‌شود.

علت یائسگی زودرس

– بیماری‌های ژنتیکی:

اختلالات ژنتیکی از معمول‌ترین علل یائسگی زودرس هستند و میزان بروز آن‌ها 30 درصد می‌باشد. اختلالات کروموزومی از قبیل سندرم ترنر، تریزومی 13 و 18 از دیگر علل یائسگی زودرس می‌باشند. اختلالات متابولیکی که در اثر عوامل ژنتیکی به وجود می‌آیند، نیز می‌توانند سبب ایجاد یائسگی زودرس و بهم ریختن زمان یائسگی طبیعی گردند.

– بیماری‌های اتوایمیون:

در 30 تا 60 درصد موارد، بیماری‌های اتوایمیون سبب ایجاد یائسگی زودرس می‌شوند. از جمله این بیماری‌ها می‌توان به برخی از اختلالات تیروئیدی، هایپر پاراتیروئیدیسم و بیماری آدیسون اشاره نمود. میزان یائسگی زودرس همچنین درخانم‌هایی که کاهش آدرنالین، دیابت ملیتوس (دیابت شیرین)، کم کاری تیروئید، میاستنی گراویس، لوپوس و آرتریت روماتوئید دارند نیز افزایش می‌یابد.

 -بیماری‌های عفونی:

بیماری اوریون از معمول‌ترین عوامل عفونی ایجاد کننده یائسگی زودرس می‌باشد. همچنین سل لگنی، دومین عامل عفونی نارسائی تخمدان و یائسگی زودرس محسوب می‌شود.

– سیگار:

هیدروکربن‌های پلی سیکلیک موجود در سیگار به عنوان یکی از علل یائسگی زودرس شناخته می‌شوند.

– شیمی درمانی و پرتودرمانی:

در بیشتر موارد پرتودرمانی با ولتاژ 4500 تا 5000 راد می‌تواند سبب نارسایی تخمدان شود و در صورتی که میزان پرتودرمانی کمتر از 500 راد باشد در 50 درصد موارد پس از یک یا دو سال تخمدان‌ها عملکرد نرمال خود را بدست آورده و بارداری صورت می‌گیرد. داروهای شیمی درمانی از قبیل متوتروکسات، دوکسوروبیسین، اکتینومایسین و مرکاپتوپورین نیز می توانند سبب بروز یائسگی زودرس شوند.

– نارسایی زودرس تخمدان‌ها:

درصد بالایی از زنان بین 30 تا 39 سالگی دچار نارسایی زودرس تخمدان می‌شوند که این نارسایی زودرس تخمدان خود می‌تواند سبب یائسگی زودرس گردد.

– اعمال جراحی:

در 15 تا 30 درصد موارد به دنبال عمل هیسترکتومی (برداشتن رحم)، در اثر آسیب به عروق تخمدانی و یا از بین رفتن غدد درون ریز تخمدان، نارسایی تخمدان به وجود می‌آید که از علل یائسگی زودرس می‌باشد.

علائم و نشانه‌های یائسگی زودرس

نشانه‌های یائسگی زودرس در زنان بسیار شبیه یائسگی در سنین معمولی (بالای ۵۱ سال) است. از اولین علائم یائسگی زودرس می‌توان به علائم زیر اشاره کرد:

گرگرفتگی: این حالت شامل احساس ناگهانی گرما در بالاتنه که با تعریق و سرخ شدن همراه است. کاهش هورمون استروژن باعث گرگرفتگی می‌شود. این حالت ممکن است در روز یا شب اتفاق بیفتد. همچنین شدت آن از خفیف تا شدید بین زنان متغیر است.

قاعدگی نامنظم: یکی از علائم اولیه یائسگی زودرس این است که فرد قبل از یائسگی زودرس سال‌ها دچار قاعدگی نامنظم باشد. همچنین از علائم یائسگی پیش از موعد خونریزی شدید، لکه بینی، پریود طولانی (بیش از یک هفته) است.

بی خوابی و تعریق شبانه: این علائم از پیامد‌های گرگرفتگی است. فرد بخاطر گرما و تعریق شبانه طی شب از خواب بیدار می‌شود.

نوسانات خلقی و افسردگی: به دلیل کمبود خواب و تغییرات هورمونی این حالت‌ها پیش می‌آید.

خستگی: یکی از علائمی است که به دلیل اختلالات خواب ایجاد می‌شود.

کاهش حافظه و عدم تمرکز: اختلالات خواب می‌تواند باعث بی قراری و عدم تمرکز و مشکلات حافظه شود.

خشکی واژن: کاهش هورمون استروژن باعث نازک شدن دیواره واژن می‌شود. نازک شدن دیواره بافت واژن را شکننده می‌کند و فرد دچار آتروفی می‌شود. کاهش استروژن باعث کاهش ترشح مایعاتی از دیواره داخلی رحم می‌شود که محیط رحم را مرطوب نگه می‌دارند. در نتیجه فرد دچار خشکی واژن می‌شود.

ریزش یا نازکی مو: در اثر تغییر میزان هورمون‌های جنسی زنانه در یائسگی زودرس اتفاق می‌افتد.

علاوه بر علائمی که ذکر کردیم، موارد دیگری نیز جزء علائم یائسگی زودرس محسوب می‌شوند، مانند:

  • بی قراری و اضطراب
  • بی اختیاری ادرار
  • تکرر ادرار
  • کاهش میل جنسی و تحریک پذیری در اثر تغییرات هورمونی و خلقی ناشی از یائسگی زودرس
  • دخول دردناک به دلیل خشکی واژن
  • تپش قلب
  • سردرد، درد مفصل و عضله
  • اضافه وزن

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *