استرس و اضطراب! چگونه از اثرات مخرب آن رها شویم؟

استرس و اضطراب mahdi anet نقل قول بزرگان درباره رهایی از اضطراب

 

استرس و اضطراب مساله ای است که مسلما هر کسی در طی دوران زندگی خود با آن رو به رو می شود. از حالت مضطرب قبل از امتحانات دوران کودکی تا مشکلات مالی در بزرگسالی جزء همین شرایط است.

بیشتر مردم فکر می‌کنند، زمانی که از این مشکل حرف زده می‌شود، منظور نگرانی‌های کوتاه مدت است. mahdi anet : از لحاظ پزشکی این مساله فراتر و گسترده‌ تر از چیزی که در ذهن افراد وجود دارد و در بعضی مواقع به خاطر اثراتی که در زندگی شخصی و کاری فرد می‌گذارد نیاز به بررسی و مداخله پزشک دارد.

 

تفاوت استرس و اضطراب در چیست؟

دلیل اینکه اکثریت افراد نمی‌توانند حالات استرسی و حس مضطربانه را از یکدیگر تشخیص دهند این است که مرز بسیار باریکی برای این دو واکنش احساسی تعریف شده است. به علت شباهت ‌های زیادی که دارند. شاید اگر حالا دچار استرس شوید تصور کنید مضطرب هستید و یا برعکس، بنابراین می‌توان دریافت که چه مرز باریکی بیناین دو موضوع وجود دارد.

استرس و اضطراب، هر دو واکنش‌ های احساسی هستند، اما عکس العمل استرسی معمولا وابسته به یک محرک خارجی است. محرک‌ های که می‌توانند کوتاه ‌مدت باشند، مانند شروع یک کار فوری یا بحث‌ و جدل با یکی از آشنایان.

محرک استرسی گاهی طولانی ‌مدت است، مانند ناتوانی در انجام کار، تبعیض یا ابتلا به بیماری مزمن. افرادی که درگیر آن می‌شوند علائم و نشانه‌های جسمی و روحی به ‌خصوصی دارند. خستگی، مشکلات گوارشی، اختلال در خواب و تحریک‌ پذیری از نشانه‎‌های آن است.

از طرف دیگر، اضطراب با نگرانی‌های مداوم و بیش ‌از حد تعریف می‌شود. نکته قابل ‌توجه در مورد مضطرب بودن در قیاس با استرس داشتن این است، که حتی اگر عامل استرسزا وجود نداشته باشد هم فرد احساس ناخوشایندی دارد و علائم اضطراب را تجربه می‌کند. افراد مضطرب معمولا علائمی مانند خستگی، عدم تمرکز و تحریک‌ پذیری را تجربه می‌کنند.

 

استرس چیست؟

استرس یک نوع واکنش کاملا طبیعی و پذیرفتنی فیزیکی نسبت به‌ نوعی خاص از تغییر، تقاضا یا موقعیت تهدیدآمیز است. پاسخ بدن به این محرک‌ها می‌تواند یک جزء فیزیکی، ذهنی و عاطفی فرد را درگیر کند. هر فرد درجاتی از استرس را در زندگی خود تجربه می‌کند و مختص به گروه سنی خاصی نیست، حتی کودکان نیز بارها دچار این حالت روحی می‌شوند.

افراد در مواجهه با عوامل استرسی واکنش‌های متفاوتی نشان می‌دهند، برخی از آن‌‌ها بیشتر و شدیدتر از سایرین از خود واکنش نشان می‌دهند. عوامل بالقوه، که می ‌توانند یک ‌بار یا مداوم باشند عبارت ‌اند از:

*تجربه یک موقعیت آسیب‌زا، مانند سو استفاده جنسی یا تصادف رانندگی

*بروز یک تغییر بزرگ یا ناگهانی، مانند طلاق، مرگ یا از دست دادن موقعیت شغلی

*مشغله فکری زیاد

*بروز مشکلات مالی

*فشارهای روانی ناشی از مسئولیت‌ها در منزل، مدرسه و محل کار

نکته ‌ای که باید در این رابطه بدانید این است که استرس هم خوب است و هم بد. در صورتی که خوب باشد سبب افزایش انگیزه شما می‌شود و در نهایت به ارتقا عملکرد شما در انجام وظایف ختم می‌شود. این نوع، تمرکزتان بر فعالیت ‌ها را افزایش می‌دهد و سبب افزایش کیفیت کارتان می‌شود.

اگر مزمن و طاقت فرسا باشد برای سلامت روحی و جسمی شما مضر خواهد بود. زمانی که استرس ادامه پیدا می‌ کند، می‌ تواند سبب بروز افسردگی، درد فیزیکی، اختلال در خواب، مشکلات گوارشی، انزوا، تغییر رژیم غذایی، بیماری قلبی و تغییر وزن شود.

 

استرس و اضطراب شیوه برخورد ما با استرس مهدی آنت

 

اضطراب چیست؟

اضطراب هم یک حس طبیعی است و افراد در بخشی از زندگی خود آن را تجربه می ‌کنند. این احساس روحی ترس، نگرانی و عصبی شدن را به همراه دارد.

ممکن است این احساس در شما پیش از یک امتحان به وجود بیاید و گاهی نیز ممکن است پس از وقوع رویداد خود را نشان دهد. این حالت تا حدودی طبیعی است اما اگر از کنترل خارج شود، تاثیرات منفی بر زندگی شما بر جای می‌گذارد.

اضطراب شدید مشکلاتی مشابه موارد استرسی مزمن مانند ناراحتی عاطفی، علائم فیزیکی مانند خستگی، درد و تحریک‌پذیری و … را به همراه دارد.

گاهی افراد مضطرب در شرایط حاد از حضور در جمع دوستان، رفتن به یک مکان شغلی یا درسی که سابقا مطلوب بود نیز خودداری می‌کند.

چرا دانستن علائم حالات استرسی و مضطربانه مهم است؟

مهدی انت معتقد است که این مساله به تنهایی یک بیماری نیست، اما اگر به آن توجه نشود، می‌ تواند باعث بیماری شود. برای مقابله با شرایط نامناسب، اولین قدم شناخت و اشراف به آن است. این شناخت کمک می‌ کند تا شرایط را مدیریت کنیم و راهبرد های مقابله با آن را انجام دهیم.

گاهی اوقات این دو احساس ابزار مفیدی است که می‌تواند انرژی و توجه را افزایش دهد. با این حال، اغلب اوقات، استرس نیرویی منفی در زندگی فرد است که باعث ایجاد مجموعه ‌ای از اثرات ناخواسته می‌ شود.

مردم فکر می‌ کنند که درباره این دو موضوع و خطرات آن می‌ دانند، اما بدون درک واقعیت ‌ها و آمار مربوط به استرس، فرد نمی‌تواند به طور کامل اثرات آن را درک کند. بهتر است که با درکی درست از این قضیه، آن را مدیریت و تعدیل کنیم یا در صورت بروز آن به درمان خود بپردازیم.

شناخت علائم این مشکل به ما کمک می‌کند راه‌ های مقابله سالم را بیابیم و بدانیم روش ‌های مقابله ناسالم مانند نوشیدن الکل یا کشیدن سیگار جوابگو نیستند. به ‌علاوه شناخت علائم و انجام عکس‌ العمل صحیح از عوارض این مشکل مانند بیماری ‌های جسمی ‌جلوگیری می‌کند.

برای مطالعه بیشتر، مقاله تاثیر و کاربرد هوش عاطفی در زندگی و کسب و کار را در وبسایت دکتر آنت به شما توصیه می کنیم.

 

 استرس و اضطراب گذشتن از استرس‌ها دکتر مهدی انت

 

چگونه استرس و اضطراب را مدیریت کنیم؟

اضطراب یک مسئله شایع و متاسفانه فراگیر است و اکثرا اتفاق می افتد، پس باید راهکارهایی را برای از بین بردن این حالت های روحی پیدا کنیم. مخصوصا در شرایطی که شدید هستند و به همین علت تصمیم گیری ها و رفتار درست برایمان سخت می شود. با کمک این روش‌ها استرستان را مدیریت و کنترل کنید.

1. روش‌های جلوگیری از موقعیت های استرسی:

  • اولویت بندی در کارها
  • توانایی نه گفتن به مسئولیت های اضافه و غیر ضروری دیگران
  • سعی در قرار نگرفتن در موقعیت‌های استرس‌زا

2. متد های حمایتی :

  • ریلکسیشن
  • از ماساژ درمانی اصولی با استفاده از عصاره ی روغن های ضروری مثل روغن اسطوخودوس استفاده کنید.
  • توانایی های خود را درک کنید و عامل ترس را به خوبی بشناسید.
  • رژیم مناسب انتخاب کنید.
  • ورزش و فعالیت‌های فیزیکی مناسب و منظم داشته باشید.
  • مصرف کمتر مواد غذایی پر کافئین از جمله قهوه و نوشابه
  • مصرف بادرنجبویه، سنبل الطیب و چای سبز
  • استراحت درست داشته باشید و میزان خوابتان را تنظیم کنید.
  • آروماتراپی (در این روش از عطر برخی گیاهان برای آرامش استفاده می کنند.)
  • یاد آوری نعمت هایی که دارید.
  • با کسانی که حس خوبی به شما می دهند وقت بگذرانید.
  • بیشتر به زمان حال توجه کنید.
  • نفس های عمیق بکشید و به موزیک آرام بخش گوش کنید.

3. درمان های دارویی:

اقدامات فوق بیشتر برای کاهش و بهبود زمان‌هایی که مضطرب و استرسی می‌شوید، به کار برده می شود اما کسانی هستند که مبتلا به اختلالات اضطرابی می باشند.

عمده ترین اختلالات اضطرابی عبارت‌ اند از اختلال پانیک (به تنهایی یا توام با آگورافوبیا)، فوبیای اختصاصی و فوبیای اجتماعی، اختلال وسواسی- اجباری OCD، اختلال استرس پس از سانحه PTSD، اختلال اضطرابی GAD، اختلال فشار روانی حاد.

این افراد باید تحت کنترل پزشک یا روانپزشک قرار گرفته و طبق دستور پزشک معالج از دارو درمانی هم استفاده کنند.

چگونه در شرایط اورژانسی خود را کنترل کنیم؟

وقتی در شرایط اورژانسی قرار می گیریم ممکن است رفتاری داشته باشیم که شرایط را کاملا به ضرر ما تمام کند. اگر قبل از اینکه ری اکشن و عکس العملی در برابر موقعیت های خاص نشان بدهیم، یک سری کنترل ها را برای خودمان داشته باشیم، بعدا اتفاق ناگواری برایمان رخ نمی دهد.

این 10 مرحله یا ترکیبی از آن‌ها در این شرایط کمکتان می کند:

-تا عدد ده بشمارید و هیچ عکس العملی قبل از آن انجام ندهید.

-چند نفس عمیق بکشید تا وقتی که ماهیچه های بدنتان منقبض شود.

-راه بروید (حتی برای چند قدم)، حتی اگر تا دستشویی بروید و برگردید فرصت پیدا می کنید که کمی فکر کنید.

-در چند لحظه مدیتیشن کنید یا دعا کنید.

-اگر موردی که اتفاق افتاده است، اورژانسی نیست، بهتر است جواب دادن را به فردا موکول کنید.

-کمی از موقعیتی که قرار گرفته اید فاصله بگیرید.

-مشکلات بزرگ را قدم به قدم حل کنید، صورت مسئله را کوچک کنید و بعد از بخش بندی سعی کنید هر قسمت آن را حل کنید.

-یکی از اعضای خانواده را در آغوش بگیرید. یا اگر در خانه تان سگ دارید، او را بغل کنید.

-می‌توانید یک موسیقی آرام و یا پادکست الهام بخش گوش کنید.

-در نهایت ورزش کنید. ورزش یک عامل اصلی برای کنترل شرایط است.

برای اطلاعات بیشتر درباره کاهش عوامل استرسی پیشنهاد می‌کنیم از مقاله چگونه تعطیلات آخر هفته شادتری داشته باشیم در وبسایت Mahdi Anet بازدید نمایید.

 

 

استرس نگرانی مهدی انت

 

 

کارهای کمی برای جلوگیری از موقعیت های استرسی می‌توانیم انجام دهیم، اما کارهای فراوانی وجود دارد که می‌توانیم برای مدیریت موثر آن انجام دهیم. یادگیری نحوه استراحت، انجام ورزش منظم و به‌ کارگیری تکنیک‌های خوب مدیریت زمان از آن موارد هستند.

علائم استرس و اضطراب به ‌اندازه‌ای همه‌ گیر شده‌ اند که گاهی ‌آن‌ها را از مسائل عادی و روزمره زندگی می‌دانیم، در صورتی که اختلالات اضطرابی درمان‌ شدنی هستند، فقط 36.9 درصد از مبتلایان تحت درمان قرار می‌گیرند.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *